Calimaa, calimaa… ja vähän jotain muutakin

Tämä on ollut kyllä aikamoinen calimatalvi -sääennätyksiä monessa suhteessa, eikä niinkään positiivisia. Viime postauksen jälkeen saatiin tänne vielä uusi kunnon calimajakso, välillä kevyemmin, välillä ihan kunnon pölypilven kanssa. Tähän aikaan vuodesta calima ei tuo tullessaan niinkään kuumuutta kuten kesäkaudella jolloin se nostaa lämpötilan yli kolmenkympin vuorokauden ympäri, vaan ongelmana on hengitysilman laatu ja kuivuus. Pölyn mukana kulkeutuu kaikenmaailman epäpuhtauksia joista ilmanlaatu kärsii -silti vain kaikkein pahimpina päivinä on päästy ohi pahimpien suurkaupunkien normaalin ilmanlaadun.

Ilmastonmuutos vaikuttaa Kanariansaariin paljon, vaikkei vielä ollakaan ihan niin pulassa kuin monet muut paikat. Saharan kuivuus ja hiekkamyrskyt kuitenkin taitavat olla lisääntyvä ongelma, ja calima taas tuo tullessaan muita ongelmia. Tänä talvena on satanut hälyttävän vähän, ja muilla saarilla ongelma taitaa olla Gomeraa isompi vaikka täälläkin vesialtaat ovat lähes tyhjiä. Teneriffan Teidellä on rikottu tammikuun lämpöennätys, eikä lumipeitettä ole ollut ollenkaan tänä talvena. Kuivuus, kuumuus ja tuulisuus lisäävät paljon myös tulipaloriskiä saarilla, onneksi syksyn ison Teneriffan palon jälkeen ei ole ollut isompia maastopaloja (kopkop). Caliman lisäksi muutos näkyy myös merivedessä ihan konkreettisesti -on kyllä ollut kiva uida joulukuussa +25-asteisessa merivedessä, mutta eihän se normaalia ole, eikä ollenkaan hyvä asia meren asukkaille.

Nähtäväksi jää onko tämä vain yksittäinen ennätyscalimainen talvi, vai onko tämä uusi normaali -hartaasti toivon tuota ensimmäistä. Kyllä täällä nytkin kelpaa ihmisen olla mutta hurjia silti ovat muutokset, ja tuntuu että tuo ”maailman paras ilmasto” mikä täällä on mainostettu olevan, saattaa olla siirtymässä jonnekin muualle. Vai onkohan sellaista enää olemassakaan, taitaa koko maailmassa olla kaikenlaiset sään ääri-ilmiöt lisääntyneet aikalailla.

Se siitä nurinasta, toivotaan meille tänne vielä edes vähän sadetta, ja Suomeen pikkuhiljaa kevättä. Nyt täällä sää on varsin kirkas ja keväinen, linnut laulaa päivätpitkät ja aurinko senkun paistaa. Calimapilvet ovat siirtyneet hetkeksi keskieuroopan päälle -toivotaan että ymmärtäisivät sieltä nyt haihtua hetkeksi.

Meillä kävi Suomesta kaveri kylässä ja olipa taas kivaa vaihtelua. Pitkään viikonloppuun mahtui jopa yksi sadeyö, pari calimapäivää, ulkoilua, vähän urheiluakin, syömistä, juomista ja musiikkia omalla terassilla, rannalla ja Gomera loungessa. Ei ollenkaan huono miniloma meillekään (vaikka vähän töissäkin koitin käydä).

Fortaleza de Chipude, aina yhtä hyvä lenkkikohde maisemien katseluun
Suosikkiartisteja Gomera Loungessa; Cana ja Martin
Vueltaksen sataman rantamaisema

Töitä on nyt meillä molemmilla vähemmän kuin aiemmin. Syynä molemmilla turistikauden huippu, minulla siksi että useammat turistit tulevat niin pitkäksi ajaksi ettei asuntoja tarvitse siivota kovin usein, ja Jarmolla siksi että kaikki paikat on kukkuroillaan turisteja, eikä remontteja tietenkään silloin voi tehdä. Kevään edetessä tilanteen pitäisi taas korjaantua, ja muutenkin on luvassa tapahtumarikas kevät: töitä, vaelluksia, Teneriffanreissuja sekä vieraita useampaan kertaan. Suomeen tuloakin on taas alettu suunnitella tarkemmin, toukokuu tulee yllättävän pian.

Suunnittelun lomassa on ehditty uida -portugalin sotalaivoja (ks ed.postaus) ei ole nyt näkynyt, vaikka niiden riskiaika onkin koko kevään. Vesi oli 21-asteista, eli aikalailla kipurajoilla 😀

Käytiin myös Vallehermoson vuoristossa uudestaan maisemia katselemassa, ja nyt koitetaan saada kalenteriin napattua jokunen pidempikin vaellus, heti kun koiran mystisesti turvonnut varvas paranee. Allaolevaa lenkkiä en tosin suosittele kellekään vaikka maisemat olivatkin mainiot, lenkin itäreunan polku oli paikoin ummessa ja paikoin vaarallinen lähes romahtaneena rinteessä -tästä ei sattuneesta syystä ole kuvia. Länsipuoli oli oikein ok, ja puolivälistä lenkkiä olisi tullut hyväkin polku takaisin (katkoviiva keskellä).

Vaeltaja polulla

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Calimaa, calimaa… ja vähän jotain muutakin”

  1. Hienoa, että portugalin sotalaivoja ei ole näkynyt. Toisaalta, lasketaanko helmikuun puoliväli jo kevääksi, kun kevät on riskiaikaa? Onko siitä ollut tarkempaa arviota, miksi tämä vuosi on säiden puolesta ollut niin hankala?

    1. Kyllä helmikuu on jo ihan kevättä, mutta helmikuun alusta muutaman kuukauden ajan nuo yleensä liikkuvat täälläpäin.
      Hankalat säät johtunevat pääosin tuosta calimasta, mutta kyllähän säät täällä etelämmässä yleisesti kuivuvat ja kuumenevat vauhdilla muutenkin. Ilman calimaa Kanaria taitaisi kuitenkin vielä päästä paljon vähemmällä. Kukahan kävisi metsittämässä tuon Saharan..?

Vastaa