Ihana, kamala meri.

Toissapäivänä meidän uimaranta vei taas yhden uhrin, keski-ikäistä saksalaismiestä ei saatu pelastettua aalloista ajoissa. D.E.P

Täällä kun on ihan todella huonosti tarjolla tietoa meren käyttäytymisestä turisteille (ja meille uusiopaikallisillekin), ajattelin vielä tehdä asiasta oman postauksensa, jos vaikka joku saisi siitä hyödyllistä tietoa. Itse en ole milläänlailla asiantuntija aiheesta, mutta olen koittanut kerätä asiasta niin paljon tietoa kun vaan olen löytänyt, eikä sitä muuten ihan helposti löydy.

Tämän saaren kaikki uimarannat ovat valvomattomia, eli ei ole varoituslippuja eikä uimavahteja/pelastajia. Aallonmurtajiakin on vain San Sebastianin ja Vueltaksen satamien rannoilla.

Näin kirjoitin asiasta muutama viikko sitten:

”Täällä on ollut rannassa taas vaaratilanteita yhdistelmästä aallot/virtaukset ja turistit. Ongelmana on, että kukaan ei kerro rantalomalle tuleville turisteille että tuo uimaranta voi olla vaarallinen talvella, eikä sitä osaa itse arvioida jos ei aiheesta mitään tiedä. Täällä ei myöskään ole uimavahteja eikä varoituslippuja talvella, koska talvi ei ole täällä ”virallista” uimakautta. Talvella ei olisi mitään asiaa Atlanttiin jos aallot ovat suuria, eikä nousuveden aikaan tai varsinkaan heti sen jälkeen. Tällöin voi rannassa olla virtauksia jotka vievät uimarin kauemmas merelle mukanaan. Joskus ne näkyvät selvästi mutta eivät aina, ja joka talvi Kanariallakin hukkuu ihmisiä tämän seurauksena (tosin, suurin osa hukkuneista hukkuu valvotuilla rannoilla mennessään uimaan kielloista huolimatta…). Vinkkinä: Jos menet uimaan valvotulle rannalle, älä mene punaisten lippujen aikana, ja ole varovainen myös keltaisen lipun aikana. Jos menet valvomattomalle rannalle mereen uimaan, ota selvää asiasta. Älä mene jos aallot ovat isoja, tai vesi juuri kovin korkealla. Jos virta koittaa viedä kauemmas rannasta, älä ui itseäsi väsyksiin vastavirtaan, vaan poistu sivulle ja etsi kohta mistä pääsee rantaan. Täällä on ollut viime päivinä muutamakin vaaratilanne virtausten kanssa, mutta onneksi tyypit on saatu pelastettua. Muistetaan kunnioittaa talvista Atlanttia ja toivotaan että joskus vielä joku alkaisi jakaa aiheesta tietoa myös rantakohteissa vieraileville turisteille…”

On kyllä karua seurata, miten pahaa-aavistamattomat turistit menevät uimaan sellaisellakin säällä jolloin ei itselle tulisi mieleenkään. Heistä kaikki eivät näytä fysiikaltaan kovan luokan uimareille, jos näin saa sanoa. Paikallisilla on hyvin tiedossa, että tuon meidän isoimman rannan reunassa joka rajoittuu rantakadun vieressä rantakivikkoon, on kohta missä virtaukset ainakin talviaikaan voivat yllättää ja viedä uimaria kohti ulappaa. Kummallista on että juuri tähän kohtaan haluaa tosi moni turisti mennä uimaan. Virtausta ei näe aina päällepäin, ja silloinkin kun näkee, saa sitä usein hetken seurailla huomatakseen. Jos ei silmä tavoita virtausta, saa paljon tietoa merestä myös seuraamalla vedessä olevia ihmisiä, kunhan malttaa hetken katsella ennen uimaan menoa. Juuri tuohon kohtaan hukkui mies pari päivää sitten, ja samana päivänä toinen uimari oli vähän aiemmin siitä pelastettu. Tänään samassa kohdassa ui paljon ihmisiä, ja taas yksi tarvitsi meidän paikallaollessamme apua päästäkseen rantaan. En tiedä mitä kautta turisteille saisi asiasta tietoa: sää ja nousuvesi ei taida antaa minkäänlaisten varoituskylttien olla paikalla. Voisiko tämä olla matkanjärjestäjien ja/tai majoittajien tehtävä?

Toivotaan että jossain vaiheessa saataisiin tänne uimavahdit myös talviajalle, tähän asti hommaa ovat hoitaneet lähinnä surffarit (Kiitos heille!). Tämä vaan ei taida heti tapahtua: korkeammat tahot ovat päättäneet ettei Kanarialla tarvitse alle 20 000 asukkaan kunnissa olla uimavalvontaa, eikä siihen silloin ole käsittääkseni tarjolla taloudellista tukeakaan. Nyt tämän viimeisimmän hukkumistapauksen jälkeen Valle Gran Reyn ayuntamiento on alkanut vaatia Kanariansaarten hallitukselta toimenpiteitä asian suhteen. Asiasta on sosiaalisessa mediassa paljon meteliä, mutta paikalliset toki vaan hämmästelevät miksi kukaan menee talvella uimaan, sekä sitä eivätkö ihmiset osaa yhtään lukea merta ja varoitusmerkkejä. Näkemys asiaan on vähän erilainen jos on ikänsä asunut valtameren rannalla, tai jos ei ole.

Meressä uinti on ehdottomasti yksi parhaita asioita täällä, ja valtameren aallot uidessa ilman aallonmurtajan suojaa on ihan parasta. Sileä veden pinta tuntuu nykyään tosi tylsälle, vaikka arka olenkin aaltojen kanssa. Silloin kun ei minulle ole uintikeliä, jaksan katsella aaltoja ihan loputtomiin. Toivon siis kovasti että tuo ranta saisi tulevaisuudessakin olla ns. luonnontilassa, mutta että tietoa, opastusta ja tarvittaessa pelastustakin olisi tarjolla. Saa nähdä montako hukkunutta tarvitaan ennenkuin asialle alkaa tapahtua jotakin.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Ihana, kamala meri.”

  1. Onpa karmeaa. Onko noista asioista edes missään matkaoppaissa? Virtauksien kanssa pitää todella olla varovainen. Luulisi, että ainakin jotain opasläpysköjä olisi suhteellisen helppoa tehdä.

    Täällä muuten uutisoitiin, että monilla Kanariansaarilla, muun muassa La Gomeralla, on asetettu metsäpalovaroius. Kuivaa siis taitaa edelleen olla.

Vastaa