La Gomera turistille

Jo pidempään on ollut tarkoitus kirjoittaa millainen La Gomera on lomamatkan kohteena, nyt kun tuota saarta enemmän mainostetaan suomalaisillekin. Nämä ovat tietenkin omia näkemyksiäni, joku muu voi olla saanut saaresta ihan erilaisen mielikuvan. Tästä löytynee kuitenkin paljon hyödyllistä infoa, jos joku miettii lomamatkaa Gomeralle.

Joitain faktoja saaresta olen koonnut La Gomera – Pieni Talo Gomeralla ja postaukseen Miksi juuri La Gomera? – Pieni Talo Gomeralla, joskin tuon kirjoittamisen jälkeen moni asia on muuttunut yllättävän paljon.

Kulkuyhteydet/Liikenne:

Gomeralle pääsee laivalla Teneriffalta, Los Christianoksen satamasta San Sebastianiin seilaa 50 minuuttia. Laivayhtiöitä on kaksi, Fred Olsen ja Naviera Armas, joilla ei mielestäni ole juuri eroa -hyvin toimivia kumpikin. Laivamatka maksaa 35-50e/henkilö yhteen suuntaan, riippuen ajasta ja varaustilanteesta. Teneriffan eteläiseltä lentokentältä pääsee satamaan paikallisbussilla helposti ja halvalla, joskin perillä joutuu kävelemään noin kilometrin, tai taksilla tai turistibusseilla (autobus mesa jotka järjestävät kyydin lentokentältä Gomeralle asti). Viimeksi mainittu pitää varata ajoissa etukäteen.

Myös lentäen pääsee Gomeralle naapurisaarilta, lentokenttä sijaitsee Playa Santiagossa. Teneriffalta lennot lähtevät pohjoiselta kentältä joten Suomen koneelta vaihto vaatii pientä siirtymää, näistä kuljetuksista ei minulla ole tietoa mutta eiköhän siihenkin vaihtoehtoja löydy.

La Gomeralla pääsee liikkumaan julkisilla kivasti: bussiverkko on aika kattava ja edullinen, ja bussit uusia ja mukavia. Miinuksena se, että pahimman turistikauden aikana bussit voivat olla täynnä, jolloin jää auttamatta pysäkille seisomaan (tosin tällaisessa tapauksessa on pysäkille tilattu kimppa-tilataksi). Taksit liikkuvat myös saarella, kuten myös turistibussit. Taksin hinta saaren laidasta toiseen (n.50km/50min) taisi viime talvena olla n.70e. Autovuokraamoja on Gomeralla satamassa sekä San Sebastianin keskustassa, Valle Gran Reyssä ja lentokentällä. Moni vuokraa auton mukaan jo Teneriffalta, mutta tätä en suosittele. Saaressa on autoja jo liikaa etenkin parkkipaikkojen määrään nähden, ja lisäautojen tuonti saareen laivalla ei kuulosta järkevälle. Fiksumpaa ja myös edullisempaa on esimerkiksi vuokrata auto kohdekaupungista niiksi päiviksi kun sitä tarvitsee, ellei sitten julkiset kulkuvälineet riitä omalle lomamatkalle. Tiet saarella ovat kikkaraisia, pienehköjä vuoristoteitä; maisemat ovat komeat, mutta korkeanpaikankammoisille tai herkästi pahoinvoivalle saarella ajelu ei usein maistu. Kilometrejä tulee helposti tuplat matkan pituuteen nähden, ja keskinopeus on (ainakin meikäläisillä) varmasti alle 60km/h.

Sää:

On mainostettu että Kanarialla on maailman paras sää, ainainen kevät ja mitä näitä on. Pitää yleensä paikkansa, täällä on lähes aina hyvä sää. Ilmasto kuitenkin muuttuu, ja muutos näkyy ja tuntuu myös näillä saarilla. Talvella sää on joko hyvä tai vähintään ihan ok -päivisin 20-25 astetta jos paistaa, ja useimmiten paistaa. Sadepäivinä voi olla viileämpää ja aamut ja illat on kyllä talvella vilpoisia -lähellä 20 astetta tosin silloinkin. Vaelluksille lähtiessäsi huomioi että saaren keskiosasn korkeammilla kohdilla voi olla yllättävän viileää, sinne kannattaa varata mukaan ekstra-vaatekerros. Uintihelteitä ei ydintalvella välttämättä osu ihan joka lomaviikolle, vaikka auringossa ja tuulensuojassa onkin aina ihanan lämmin. Huomioitavaa on että talvisin meri virtauksineen voi olla -ja usein onkin- vaarallinen uimarille, eikä se aina näy päällepäin. Aallonmurtajalla varustetut rannat toki ovat aina ok, iso sellainen löytyy San Sebastianista ja myös pienehkö ranta Valle Gran Reyn satamasta. Uimavahteja tai varoituslippuja saarella ei ole. Kesäkaudella on myös ennenvanhaan ollut hyvä sää, ja on edelleen jos ei ole calimaa. Calima, eli saharasta tuleva hiekkainen tuuli, on ollut nyt lisääntymään päin ja se tuo tullessaan syksyllä, keväällä ja kesällä huonon ilmanlaadun lisäksi myös reilusti yli 30 asteen helteen, vuorokauden ympäri. 35 astetta yöllä on aika lämmin. Talviaikana caliman tekemä lämpötilanmuutos ei ole niin selkeä. Lisääntyneen caliman tuoman kuivuuden ja kuumuuden myötä myös kuivuus ja vesipula saarilla on lisääntynyt huomattavasti, vaikkei vielä olekaan yhtä paha kuin mantereella. Turistina huomioithan tämän käyttämällä vettä säästeliäästi, vaikkei siitä vielä halutakaan julkisesti turisteja valistaa.

Nähtävää /Tekemistä:

Gomeralle tullaan yleensä patikoimaan; suurin osa turisteista on eläkeläisiä ja/tai patikoitsijoita. Saaren vuoristoinen luonto on huikean hieno, joskin vuoristo tekee reiteistä paitsi hienoja, myös helposti melko rankkoja. Saaren keskellä on ikivihreää Laurisilvametsää, josta löytyy muutama kauniin metsäinen tasaisen maan polku -saaren keskiosan kansallispuisto Garajonay on ehdottomasti näkemisen arvoinen satumetsä. Useimmilla reiteillä piisaa nousua ja/tai laskua, tämä kannattaa selvittää reittiä suunnitellessa. Parasta on lähteä liikkeelle bussilla, jolloin ei tarvitse kävellä takaisin lähtöpisteeseen (paitsi jos mukana on iso koira niinkuin meillä, jolloin tarvitaan oma auto..) Patikointi onnistuu kaikkina vuodenaikoina, ainoastaan poikkeuksena kevään/kesän/syksyn calimajaksoina voi olla liian kuuma, ja silloin saattaa olla jopa kiellettyä mennä poluille. Lämpimämpänä aikana kannattaa myös startata riittävän aikaisin aamulla, jos suuntaa reitille missä on paljon nousua tai jatkuva auringonpaiste. Myös vettä tulee olla riittävästi mukana, sitä ei yleensä saa reitin varrelta tankattua.

Rantalomalle Gomera sopii huonommin kuin naapurisaaret; pääkaupungissa on suojaisa suurehko hiekkaranta heti satamassa, mutta se onkin suuren osan vuotta ainoa laatuaan. Valle Gran Reyn pitkää, kilometrin mittaista hiekkarantaa mainostetaan turisteille, muttei useinkaan mainita että se on tarjolla vain kesäkaudella 🙂 Joka talvi meri vie hiekat rannasta, jolloin tilalle jää vain kivenlohkareita. Talvella tämä ranta on myös usein vaarallinen uida, ja merta on yllättävän vaikea tulkita jos ei ole sen rannalla aina elänyt. Paikalliset eivät juuri ui talvella ja pitävät sitä hullun hommana. Valle Gran Reyssä on myös pieni suojaisa hiekkaranta satamassa, jossa on turvallista uida vuoden ympäri. Myös eteläisen Playa Santiagon ranta on kivinen ja uimaturvallisuus vaihtelee, vaikka aallonmurtaja onkin sivulla. Saaren pohjoisosan rannat eivät sovellu uimiseen, ellei todella tiedä mitä tekee, ja milloin.

Minkäänlaisia palveluita, vessoja tai pukukoppeja, ei ole millään rannalla, paitsi pääkaupungissa käsittääkseni kesäkaudella. Ravintoloita on kyllä lähellä mistä voi kysellä vessakäyntiä, ellei oma majapaikka ole lähellä.

Yöelämää ei saarella ole paljoa. Valle Gran Rey on virein kaupunki tämän suhteen, vaikka aika rauhallinen on sekin. Yksi pieni yökerho löytyy, jossa soi teknomusiikki yhteen asti yöllä. Tästä ei ole kokemusta, kun ei oikein osu meidän makuun. Livemusiikkia löytyy päiväaikaan ja alkuillasta, katumuusikoita piisaa talvikaudella ja rummut soivat rannalla iltaisin -tämä on mielestäni ihan parasta antia! Gomera Loungessa on hyviä artisteja iltaisin, mutta kun sieltä astuu ulos 11 aikaan, on kaupunki ihan tyhjä ja hiljainen. Isomman yöelämän puute lienee osasyy siihen, että saari on ainakin toistaiseksi niin turvallinen ja rauhallinen paikka asua.

Fiestoja on kaikissa kaupungeissa vuorollaan ympärivuoden, ja niiden aikana kyllä riittää juhlintaa aamuyöhön asti. Fiestat ovat uskonnollisia juhlia pyhimysten kunniaksi, joissa viini virtaa, bändit soittavat sairaan lujaa ja kansa tanssii.

Kaupungit:

Valle Gran Rey; saaren turistisin kaupunki. Valle Gran Rey on kaunis ja kohtuullisen elävä pikkukaupunki, mutta ikäväkyllä väkeä alkaa jo olla talvisin aika paljon -majoitukset ovat turistikaudella ihan täynnä, tienvarret täynnä matkailuautoja ja vielä riittää porukkaa majoittumaan rannoillekin, vaikka tämä on ehdottomasti kiellettyä (kuten kaikki maastossa majoittuminen saarella). Talvella on ranta täynnä, samoin kaupat ja parkkipaikat. Isona plussana kaupungille sen kauneuden lisäksi monet livemusiikkiesitykset!

Valle Gran Rey mereltä nähtynä
Valle Gran Reyn Playa Calera syksyllä vielä harvinaisen hiljaisena
…ja sama ranta talvella

San Sebastian de la Gomera; saaren pääkaupunki, tänne tulevat laivat muilta saarilta. Saaren suurin kaupunki, mutta silti keskusta on pian tutkittu jalkaisinkin. Kaunis ja rauhallinen kaupunki, jonka laidoilta löytyy aina lisää tutkittavaa. Täällä on iso hiekkaranta aallonmurtajan takana, jossa on aina hyvin tilaa. Livemusiikkia tai muuta iltaelämää täällä on hyvin rajallisesti, jos ollenkaan.

San Sebastian de la Gomera

Playa Santiago; eteläisin kaupunki, jonka lähellä sijaitsee lentokenttä. Täältä löytyy iso kivikkorantainen uimaranta joka on osin aallonmurtajan suojassa. Täällä on myös iso laadukas hotelli mihin tehdään paljon matkoja Suomestakin. Muuten kaupunki on tosi hiljainen, on se sitten hyvä tai huono asia. Ainoana näistä rantakaupungeista täältä puuttuu se kaunis luonto, mitä löytyy muualta: ympäristö on tosi karua, joskin kaupungin keskustaa on rakennettu kukkaistutuksineen kauniiksi. Ylhäällä mäen päällä kuvan oikeassa laidassa sijaitsee suurehko, laadukas hotelli, johon Suomestakin järjestetään pakettimatkoja.

Playa Santiago

Pohjoisen kaupungit Vallehermoso, Hermigua ja Agulo; kauniita kaupunkeja ja vähemmän turisteja kuin etelässä. Säät talvella epävakaisempia ja hiukan viileämpiä, eikä uintimahdollisuuksia juuri ole, mutta maisemaa ja maastoa patikointiin kylläkin.

Saaren pohjoisosan maisemaa, kuva Vallehermososta

Myös saaren ”sisämaassa” on jokunen pienempi kaupunki/kylä. Näille yhdistävänä tekijänä korkeamman sijainnin vuoksi talvisin kylmät yöt ja viileämpi sää myös päivällä. Palveluja näissä on vähän vähemmän mutta kaikki tarpeellinen varmasti löytyy -ajomatkaa rannikon isompiin kaupunkeihin on kuitenkin jonkinverran. Patikoimaan hienoihin maisemiin pääsee kyllä näistä kaikista.

Turismi

Gomeraa mainostetaan sen hiljaisuudella ja tyhjillä rannoilla, ja tämä oli iso syy meidänkin paikkavalintaan. Asia on kuitenkin muuttunut paljon jo näiden viimeisen parin vuoden aikana ja nyt väkeä ajoittain piisaa. Koronan aiheuttaman turistikadon jälkeen saarta on mainostettu turisteille enenevässä määrin. Nyt saari on ihan täynnä jo suurimman osan vuotta, ja ikäväkyllä mainostuksen määrä ei silti yhtään vähene, vaan ennätyksiä rikotaan koko ajan. Jos haluaa saapua niin ettei väkeä ole paljoa, huhti-toukokuu ja syyskuu ovat siihen parhaat ajat. Talvikauden saari on täynnä väkeä pohjoisesta, enimmäkseen Saksasta, ja kesällä sekä pääsiäisenä on manner-espanjalaisten lomakausi. Pohjoisosassa saarta on hiljaisempaa, mutta siellä ei myöskään juuri ole uimamahdollisuuksia tai muuta ohjelmaa, ja talvella sää on kosteampi ja viileämpi. Luontoa siellä toki piisaa, ja vielä oikeaa luonnonrauhaakin.

La Gomera on verrattain turvallinen paikka ja rikollisuus on ainakin vielä vähäistä -tosin nyt kun turismi lisääntyy vauhdilla, voi tämäkin asia muuttua. Hintataso on Suomea alempi, vaikkakin vaihtelee kovasti tuotteittain ja on noussut kovaa vauhtia viime vuosina turismin lisääntyessä.

Massaturismia vastustetaan Kanarialla ihan syystä; Gomera seuraa ikäväkyllä perässä muiden saarien viitoittamalle tielle, jossa turisteja on enemmän kuin fasiliteetit sallivat, juomavettä ja jätehuoltoa ei ole tähän mitoitettu ja luontokohteet täyttyvät ihmisistä ja jätteestä. Lisääntynyt turismi myös nostaa hinnat paikallisten ulottumattomiin, eikä asuntoja enää paikallisten palkkatasoon meinaa löytyä. Muistettava on kuitenkin että asukkaat vastustavat huonoa turismipolitiikkaa ja sen myötä liiallista turismia -eivät suinkaan kaikkea turismia tai etenkään yksittäisiä turisteja! Turismi on monelle täällä tärkeä elinkeino (vaikka liiallisena se ikäväkyllä lakaisee pois myös muut elinkeinot), eikä kukaan halua pysäyttää kaikkea turismia, vaan saada touhuun jotakin järkeä ja rajoja. Mielenosoitukset on siis osoitettu päättäjille, ei niinkään turisteille.

Paikanpäällä on lehtijutuista huolimatta iloista ja ystävällistä väkeä, jotka tervehtivät vastaantullessaan ja toivottavat turistin tervetulleeksi.

Tässä nyt ensimmäisenä mieleentullutta infoa, vinkkaathan jos jotakin olennaista jäi puuttumaan!

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

3 comments on “La Gomera turistille”

  1. Hyviä vinkkejä! Olenkin saarta miettinyt juuri patikointimielessä ja sen vehreyden vuoksi. Ovatko nuo lähinnä siis ns. janareittejä? Ja minkä pituisia ovat? Ollaan totuttu patikoimaan pitkiäkin reittejä esim. Balkanilla.

    1. Patikointiin tuo saari on kyllä loistava, ainakin jos ei satu paikalle juuri pahimpaan calima-aikaan. (Toivotaan että niitä olisi tulevalla kaudella vähemmän kuin edellisellä!) Reittejä on eri pituisia, ja on kyllä myös rengasreittejä, mutta paljon myös reittejä kaupungista toiseen jolloin bussi on kätevä. Saaren ympäri kulkee ns. päävaellusreitti joka kiertää koko saaren, sen haaveilen vielä joku päivä käveleväni, saa nähdä toteutuuko 🙂 Pituutta tällä reitillä on n.120km. Reitin pituuden ohella kannattaa katsoa esim. komoot-sovelluksen avulla myös nousu- ja laskumetrejä reittiä suunnitellessa, mutta kaiketi te olette vuoristossakin patikoineet.

Vastaa