Askelia kohti Gomeralaisuutta: Nie ja vuokrasopimus

Maanantaina sain vihdoin viestin että nie-numeroni (Nùmero de identidad de Extranjero NIE number – Wikipedia) on haettavissa San Sebastianista. Tässä meni aiemmin puuttuneen nimikirjoituksen vuoksi 5 viikkoa, sekä ennen tapaamista 2 viikkoa odotellessa varattua aikaa. Vertailun vuoksi Jarmo sai omansa 2+2 viikossa, kun tuli ilman ylimääräisiä mutkia.

nie

Tiistaina ajeltiin paperinhakuun pääkaupunkiin. Samalla reissulla koitettiin marssia avaamaan täkäläinen pankkitili, mutta hienoisena yllätyksenä tuli se että tilin avaamiseen olisi tarvittu nien lisäksi myös todistus töistä tai tienaamisesta, joita ei ihan vielä paperilla ole.

Jätettiin asia suosilla sikseen toistaiseksi. Tähän astisten tutkimusten perusteella täkäläiseen pankkitiliin kuuluu aina mm. luottokortti, monien muiden palvelujen lisäksi, eikä sen pitäminen siksi myöskään ole ollenkaan halpaa. Esimerkiksi meidän kylän isomman pankin (caixabank) palvelupakettiin kuuluu muunmuassa ”Personal household and handyman services, three hours free per year” 😀 Jatketaan tutkimuksia aiheesta.

San Sebastianin reissulla käytiin myös katsomassa paikallista löytöeläinpaikkaa http://proanimalgomera.com/, tosin vain aidan ulkopuolelta kun Remu odotti autossa. Paikka näytti yllättävän hienolle: kaikenkarvaisia koiria tosi isoissa aitauksissa kavereiden kanssa. Toki olivat osa laihoja, mutta olosuhteet tuolla näyttivät kyllä oikeasti hyville uuden kodin etsintään. Aitauksia oli useampi, ja kissat taitavat asua sisällä, tai ainakaan niitä ei näkynyt. Jos vain olisi mahdollista, olisi tuolta mielellään käynyt etsimässä Remulle kaveria… Sopii vaan tosi huonosti tämän hetken kuvioihin.

koiratarha

Tänään käytiin allekirjoittamassa virallinen vuokrasopimus nykyiseen asuntoon toukokuun loppuun asti. Vaikka haaveissa oli että saataisiin ennen sitä jotakin omaa hankittua, ei siitä ole takeita, ja jollain tapaa oli pakko jo tässä vaiheessa varmistaa asuminen kevääseen asti. Gomeraa on nyt markkinoitu paljon eri maiden matkailijoille ja se näkyy selvästi nousseina turistimäärinä saarella, ja sen myötä majoituksista on myös paljon kysyntää ainakin maaliskuulle asti.

Vuokrasopimuksen teko sinänsä oli aika jännittävää puuhaa. Meidän vuokraemäntä on vanhempi rouva joka asuu toisella puolen saarta eikä puhu laisinkaan englantia. Vaikka voisimme hänen kanssaan kommunikoida myös whatsupilla espanjaksi, hän mieluummin hoitaa asiat alakerran naapurin kautta joka puhuu muutaman sanan englantia. Tämä on ollut ihan toimiva asetelma, mutta antaa kyllä aina motivaatiota treenata tätä kieltä lisää. Vuokrasopimustakin kyseltiin siis alakerran naapurin kautta, joka sitten tiesi meille kertoa että eräs acessoria (eli virasto joka hoitaa kaikenmaailman paperiasioita) tekee meille vuokrasopimusta puoleksi vuodeksi. Sen enempää sen sisällöstä ei sitten tiedettykään. Tänään istuttiin acessorian sohvalle ja koitettiin vähän lueskella tuota noin 5-sivuista sopimusta ennen allekirjoitusta. Tässä kohtaa jouduttiin kyllä aikalailla laskemaan sen varaan että sekä vuokraemäntä että alakerran naapuri on niin kivoja ja rehtejä tyyppejä ettei tarvi olla huolissaan, ihan vähän loppui kielitaito kesken tässä kohtaa. Ja toki täkäläiseen asunnonvuokrauslakiin on jo perehdytty sen verran että sen asettamat vaatimukset on suurinpiirtein tiedossa. Onpa silti jännä saada mailiin tuo sopimus huomenna, ja kääntää koko teksti että näkee mihin sitä nimensä laittoikaan…

Muuten arki kulkee samaan malliin, eilisen olin siivoamassa, tänään ja huomenna vapaalla ja viikonlopun taas töissä. Maanantaina seuraa ihan uutta hommaa täällä, kun menen siistimään toisen hotellin pihamaata kukkaistutuksien osalta. Tämä on yhden lyhyen päivän homma, mutta lisääkin voisi löytyä jos osaan tehdä homman hyvin ja ainakin jos seuraavat hommat kuuluvat yhtään osaamisalueeseeni… Ikävän heikko on vielä täkäläisten kasvien tuntemus, mutta saa nähdä.

Meri on ollut nyt pari päivää ihan hurjan levoton, aallot pauhaa niin ettei uimareita juuri näy, surffareita kylläkin. Saa nähdä pääsisikö sitä jo huomenna uimaankin. Aurinko paistaa yhä ja lämpöä riittää.

Toinen kuva on meidän terassilta tänään klo 17 (Suomen aikaa 19), viiden jälkeen katoaa aurinko vuoren taa ja seiskalta on jo pimeää.

meri

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

Vastaa