Heippa Hiekkaranta!

Eilen todettiin taas meidän hiekkarannan kadonneen. Tänä talvena saatiinkin pitää se kuulemma harvinaisen kauan, viime talvena sama kävi jo itsenäisyyspäivänä. Nyt ei ollut edes ihan myrskytuulia, kohtuureippaita puuskia kylläkin, mutta aallot merellä on olleet isoja. Perjantai-iltana kun menin kylälle kissoja ruokkimaan olivat aallot jo huomattavan suuria, mutta yöksi olivat vielä isontuneet sen verran että koko rantakatu suljettiin. Aallot olivat pyyhkineet tien yli reunamuureista huolimatta, tuoneet mukanaan isojakin kivenmurikoita ja vaurioittaneet mennessään myös uudehkoa reunamuuria.

Alla pari kuvaa perjantai-illan aaltojen ihastelureissulta, ajalta jolloin meillä vielä oli hiekkaranta. Silloin kauhistelin muutamaa rohkeaa aaltojen seassa vedessä. Tuonne ei todellakaan suositella menemistä, mutta kun ei rantavahteja tai varoituslippuja ole, tuskin kaikki osaavat ajatella sen olevan vaarallista.

Jo perjantaina ounastelin, että saattoi olla hiekkarannan viimeinen ilta, mutta näky oli silti taas lauantaina hämmästyttävä, ero on niin hurjan iso. Edelleen myös mietin, miten monta turistia pettyy isommin tullessaan mainoskuvien kilometrin mittaiselle hiekkarannalle, jonka tilalla onkin kivikko. Viime aikoina rantahietikko on ollut ihan täynnä auringonottajia ja uimareita.

Vertailukuva alkusyksyltä, vähän keskemmältä samaa rantaa otettuna. (vierivä kivi ei sammaloidu)
Vielä isomman muutoksen koki viereinen Playa del Inglesin ranta, tämäkin oli siis hiekkaranta vielä pari pv sitten.

Tämä on täällä jokatalvinen ilmiö, mutta tuskin sitä uudet tulijat tietävät -tuli meillekin ihan yllätyksenä viime talvena. Viime vuonna meille sanottiin että hiekka palaa joko viikkojen tai kuukausien kuluessa, mutta viime vuonna sen paluuta saatiin kyllä odottaa ihan loppukevääseen asti. Saas nähdä miten nyt käy -mielellään tuolla olisi taas itsekin löhönnyt. Jäljellä on toki vielä sataman hiekkaranta joka on aallonmurtajien suojassa, mutta se ei ole oikein ollut meidän juttu; pieni, kansoitettu ja kovin aalloton ranta.

Tänään ilma oli tyyni, mutta merellä viihtyivät vain surffarit. Niiden meno on kyllä kivaa katseltavaa, uimista ei tarvi ihan heti harkita. Ensi viikoksi on luvattu mahdollisesti sateita, ja taas tiistaista alkaen isoja aaltoja.

Kyllä luonto on ihmeellinen.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Heippa Hiekkaranta!”

  1. Huh, on jyllä jätti-iso muutos. Enpä olisi uskonut, että tuollaista voi tapahtua yhtäkkiä – ja vielä niin, että tilanne vielä palautuu vähitellen. Hurjalta näyttää aallot ja paljon myös teräviä kiviä, johon voi loukaa itsensä. Mahtaako tuolla olla aaltiojen lisäksi myös virtaauksia vai onko tuo ranta siinä mielessä turvallinen, että niitä ei ole?

    1. Juu, tätä kyllä epäuskoisena viime vuonna seurattiin. Järkeen käy että hiekka poistuu aaltojen mukana, mutta edelleen hämmästyttää että se palaa myös takaisin. Tämä iso ranta on suht turvallinen mutta kyllä sielläkin voi olla virtauksia huonolla säällä ja nousuveden aikaan, tarkkana saa siis olla. Tuo toinen ranta (Playa del Ingles), on tiedetty vaaralliseksi terävien kiviensä ja virtaustensa vuoksi.

Vastaa