Ajatuksia kuivuudesta ja veden arvosta

Teneriffa hyväksyy vesihätätilan 1. maaliskuuta äärimmäisen kuivuuden vuoksi.
Tekniset tiedot viittaavat siihen, että tulevina kuukausina on olemassa kriittinen vesipulan riski.

Tämä on otsikko suoraan eilisestä paikallislehdestä (Tenerife aprobará la emergencia hídrica el 1 de marzo por la sequía extrema – Gomeranoticias). Meillä ei vielä ole julistettu hätätilaa asian tiimoilta, mutta ei siitä olla kaukana täälläkään.

Joulu-helmikuun pitäisi olla täällä sateisinta aikaa. Joulukuussa taisi sataa yksi tai kaksi kertaa, tammikuussa ei käytännössä laisinkaan. Helmikuu on huomisen jälkeen ohi, ja vettä on tullut tässä kuussa kerran, täällä muistaakseni 1,5mm ja keskellä saarta sekä pohjoisessa enemmän, muttei lähellekään riittävästi sielläkään -suurimman osan kuusta jopa tuo ikivihreä sumumetsä saaren keskiosassa on pölynnyt kuivuuttaan. Saaren keskiosan sateet normaalisti korvaavat sen, että rannoilla ei juuri sada, mutta nyt vesivarastot sekä barrancot kaikkialla ovat lähes kuivia, kun mennään kohti kesää ja kuivaa kautta. Sen verran nuo vuoret auttavat asiaa ettei ihan eteläisen mannereuroopan tasolla olla kuivuuden suhteen, vielä.

Täällä kaikki paikallisetkaan eivät vielä osaa käyttää vettä millään lailla säästeliäästi, muttei asiaa auta myöskään turismi. Asia jota itse hämmästelen on se, ettei asiaa tuoda juuri missään laisinkaan esiin turisteille. Kai tuossa pelätään että turistit säikähtävät asiaa (?), mutta uskon että monen toimintaan vaikuttaisi ihan vaan asiasta kertominen. Yritän ymmärtää (onnistuen siinä välillä paremmin ja välillä vielä huonommin…) ettei ketään voi etenkään lomallaan millään lailla rajoittaa, mutta ihan varmasti moni haluaisi auttaa asiaa omalla toiminnallaan jos siihen vain annettaisiin tilaisuus. Veden kulutustaan kuitenkin pystyy vähentämään ilman että tinkii mukavuudestaan pätkääkään, jos vain osaa ajatella asiaa.

Euroopassa matkaillessa on tullut vastaan ”käytäthän vettä säästeliäästi” tms. lappuja, mutta ei liian usein. Tällä saarella olen käynyt aika monessa majoituksessa jo työnkin puolesta, ja yhdessä olen nähnyt tuon infon. Juuri kyselin onko Teneriffalle suurehkoon hotelliin tulijoille tullut asia vastaan, muttei tietenkään ole, vaikka tuo hätätila astuu voimaan ylihuomenna.

Suomessa on totuttu siihen, että vettä tulee hanasta rajattomasti, mutta se taitaa olla tilanne yhä pienemmässä osassa maailmaa. Tästä toki voisi ajautua siihen, mikä kaikki niiden sateiden vähenemistä aiheuttaa, mutta jätetään tämä aihe nyt rauhaan. Mutta; kun liikut turistina kuivilla alueilla, säästäthän vettä sen mitä voit, vaikkei missään siihen kehotettaisikaan? Etukäteen saa myös netistä tietoa kunkin alueen tilanteesta.

Tällä viikolla sää normalisoitui talvisemmaksi, mutta toistaiseksi vain viileämmän kelin, pilvien ja tosi kovan tuulen muodossa. Ennuste kuitenkin lupaa tänne sateitakin, perjantaille 60% todennäköisyydellä, ja muutamalle muullekin päivälle pienemmällä prosentilla. Saa tanssia kaikki osaamansa sadetanssit, että vettä oikeasti tulisi, ja vaikka useampanakin päivänä!

Gomeran saari on tunnettu vihreydestään, ja juuri nyt pitäisi olla se vihrein aika ja upea kukkaloisto joka paikassa. Tänä vuonna ei juuri näy kumpaakaan. Toivotaan että tuo luonto vielä tuosta herää, ja toivotaan että tämä tosiaan on vain harvinaisen kuiva talvi eikä uusi normaali.

Tilanteeseen ratkaisuna Kanarialla on suunnitteilla ja jopa rakenteilla suolanpoistolaitoksia joilla saataisiin merivettä muutettua käyttövedeksi. Näitä vaan kritisoidaan tosi paljon, mm. siksi että ne saastuttavat ja tuottavat jätettä hurjasti ja lisäävät siten osaltaan taas ilmastonmuutosta. Saa nähdä miten niiden kanssa käy.

Arure, normaalisti niin vihreä alue
Aruren vesiallas, jonka pitäisi olla täynnä tähän aikaan vuodesta -täältä tulee vesi tosi isolle alueelle.

Alla vertailuksi kaksi kuvaa viime vuodelta tähän aikaan -tälle täällä pitäisi näyttää nyt.

Vaikka vesitilanne onkin kurja, onneksi lohdutukseksi on paljon kukkia jotka kukkivat iloisesti säästä riippumatta. Ja onneksi vielä voi aina mennä vihreään metsään. Allaolevat kuvat ovat kuitenkin toissapäivältä.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

4 comments on “Ajatuksia kuivuudesta ja veden arvosta”

  1. Tuo vesitilanne tosiaan on kurja. Itse tulee aina käytettyä vettä todella säästeliäästi. Varmaan tuo meriveden muuttaminen käyttövedesi on joka tapauksessa tulevaisuutta. Toivotaan, että jätteen määrä tulevaisuudessa saadaan minimoitua.

    1. Juu tuo kuulostaisi kyllä ”helpolle” ratkaisulle, jos vaan saisivat kehitettyä systeemiä vähemmän saastuttavaksi ja vähemmän jätettä tuottavaksi, nyt sitä vielä kritisoidaan aika paljon.

  2. Surullista. Koko Espanja kärsii kovasta kuivuudesta. Sääs nähdä miten kesällä pärjätään. Meillä on mökki manner-Espanjassa Costa Blancalla ja mietin paljon sitä käydessäni siellä. Itse olen aina ollut säästeliäs veden käytössä, ei tullut mieleenkään mennä ammeeseen kylpyyn.

    1. Manner-Espanjassa tämä asia kyllä hyppää silmille tosi konkreettisesti. Toivotaan että siellä tilanne vielä vähän paranisi, eikä tuo hurja kuivuus jäisi normaalitilaksi!

Vastaa