Maisemalenkki Chipuden Fortalezalle

Chipude

Tänään oli pitkästä aikaa pilvetön taivas, joten heti aamupalan jälkeen hypättiin autoon ja kohti Chipudea.

Siellä on kuvan Fortaleza-vuori mihin on haluttu kiivetä, muttei ole viitsitty tehdä sitä pilvisellä kelillä. Fortaleza (suom.linnoitus) on muisto saaren tuliperäisiltä ajoilta ja sitä kutsutaan linnoitukseksi sen muodon vuoksi. Huippu sijaitsee 1243m korkeudella merenpinnasta ja näkyy kauas joka suuntaan. Loppumatka on aikalailla pystysuoraa seinämää joka puolella ja kun huipulle johtaa vain yksi kapea polku, on vuorta muinoin käytetty turvapaikkana maailman pahuudelta, sekä myös pyhänä paikkana.

Ajomatkaa kotoa oli kolme varttia, ja suht lähelle pääsee autolla joten vaellusosuus oli huomattavasti edellisiä lyhyempi ja kevyempi. Silti nousun puolivälissä alkoi hetkeksi kaduttaa reittivalinta, mutta tällä kertaa vain jyrkän ja kapean polun vuoksi, reipasliikkeisen koiran kanssa niitä on aika jännä rämpiä… Onneksi tuo pätkä oli suht lyhyt, ja huipulta avautuvat näköalat korvasivat tuon hetkellisen tuskan tuhatkertaisesti.

Menossa ylös…
…ja sama kohta alaspäin tullessa

Huipulla oli mielettömän hienojen maisemien lisäksi myös kaikilta aiemmilta huipuilta tuttu käsinkosketeltava hiljaisuus. Nousun aikana nähtiin jokusia ihmisiä, mutta johonkin ne katosivat eikä ylhäällä ihmiselämästä kuulunut merkkiäkään. Ihan mahtavaa!

Taustalla La Palma
..ja El Hierro

Eilen lauantaina oli Valle Gran Reyn satamassa festarit. Ei olla tuolla päässä rantaa koskaan illalla oltukaan, joten käytiin syömässä ”omassa rannassa” La Playan puolella (almogrote-avocado-pitsa oli yllättävän hyvä 🙂 ) ja käveltiin sitten noin kilometri rannan toiseen päähän. Sataman päädyssä oli yllättävänkin hiljainen tunnelma, mutta odotettiin sitkeästi ysiin asti jolloin festarit alkoivat. Ensimmäinen bändi oli Jarmon kauhuksi reggaeta, Ruts & La Isla Music. Allekirjoittaneen mielestä reggae ja kesä sopii oikein hyvin yhteen, ja oli kiva nähdä miten kaikenikäiset (ja myös miehet!) tanssivat musiikin tahdissa.

festarilava

Seuraavat bändit olisivat olleet enemmän tecnopainotteisia joten lähdettiin kävelemään kotiin jo ensimmäisen keikan lopussa, 3km kävely täysikuun alla ei ollut ollenkaan paha. Nyt on taas öisinkin ollut yli 20 astetta lämmintä, niin kelpaa ulkoilla.

Huomenna ja tiistaina pitäisi mennä taas siivoamaan, mutta keskiviikkona meille tulee vieraita Suomesta viikoksi! Ihan huippua! Lupaan että tuona aikana en ehdi tänne kirjoittelemaan, palataan asiaan sen jälkeen.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

3 comments on “Maisemalenkki Chipuden Fortalezalle”

 1. Hei!

  Olen Eeva Laurilan äiti Tampereelta. Eeva kertoi minulle blogistanne, koska pakenen tammikuussa Suomen talvea Las Palmasiin. Blogia on ollut tosi mukava seurata!

  Olin jo ennen bloginne lukemista ajatellut parin päivän matkaa Gomeralle, lähinnä Garajonayn kansallispuiston ja vihellyskielen takia. Viivyn Las Palmasissa helmikuun puoleenväliin taikka maaliskuuhun asti ja Gomeran matka järjestyy varmasti sieltä käsin. Ensin kokeilen kuitenkin vähän kepillä jäätä,  jos osaisitte antaa jotain vinkkejä.
   
  Koska olen 70-vuotias ja epäliikunnallinen, niin Garajonayhin lienee paras mennä opastetulle retkelle (englannin- tai espanjankieliselle). Satutteko tietämään hyviä retkien järjestäjiä?

  Olisin utelias kuulemaan Gomeran vihellyskieltä paikan päällä eikä vaan netissä. Sitä kuulemma opetetaan kouluissakin ja kaikkein veikeintä olisi päästä seuraamaan jotakin oppituntia, mutta se voi olla vaikea järjestää. Tiedättekö mitään tahoa mihin voisin olla yhteydessä?

  Tarkoitukseni ei ole häiriköidä – olen teille ihan vieras ihminen ja tajuan kyllä, ettette ole mikään matkatoimisto.  Mutta Eeva väitti, ettette pahastu jos kuitenkin kysäisen. Toivottavasti hän oli oikeassa…

  Hyvää ja lämmintä joulua!

  Liisa Laurila

  1. Moi Liisa! Eevalle terveisiä, ei pahastuta 🙂
   Tosin vähän rajallisesti osaan neuvoa, mutta koitetaan. Las Palmasista tosiaan pääsee tänne laivalla n. viidessä tunnissa/suunta, pysähtyy Teneriffalla matkalla. Lentäenkin taitaa päästä paikalliskoneella, mutta näistä ei mulla ole sen enempää tietoa. Laivat tulevat pääkaupunkiin San Sebastianiin, lentokenttä on etelälaidalla Playa Santiagossa.
   Retkijärjestäjistä tulee mieleen ensimmäisenä suomalainen Marjut https://www.marjut.es/la-gomera/ joka järjestää päivämatkoja tänne Teneriffalta. Ovat tosiaan vain yhden päivän retkiä, mutta mukaan pääsee myös tältä saarelta San Sebastianista ja siitähän voi sitten jatkaa omatoimimatkaa ennen ja/tai jälkeen -noilla retkillä käydään Garajonayssa ja kuulee myös tuota Silboa. Tosin noilla matkoilla ei kannata kammoksua vuoristoteiden ajelua bussin kyydissä… Omakohtaista kokemusta ei näistä retkistä ole mutta vetää niitä pitkällä kokemuksella.

   Jos useamman päivän aikoo täällä olla (suosittelen!) niin suosittelen majoittumista joko San Sebastianissa joka on rauhallinen rantakaupunki, tai sitten saaren toisella laidalla Valle Gran Reyssä, joka on näistä huomattavasti eläväisempi ja musiikki- ja tunnelmarikkaampi. Molemmat turvallisia ja kivoja kaupunkeja. Molemmista löytyy hotelleja läheltä rantaa ja palveluja, ja tässä kannattaa olla tarkkana jos ei ole kovin liikunnallinen -suuri osa majoituspaikoista on korkealla ja vaatii paljon rappujen kiipeämistä mennen tullen. Majoitukset meinaavat olla aika täynnä maaliskuulle asti joten ajoissa kannattaa varailla, ja moni hotelli ainakin täällä Vallessa vaatii vähintään kahden yön oleskelun. Bussilla pääsee liikkumaan eikä taksit ole kovin kalliita -n.50e taitaa olla taksi saaren laidasta laitaan. Vuoristotiet kannattaa tosiaan huomioida jos on arka matkustaja, niitä on koko matkan.

   Jos haluat tarkempaa vinkkiä, voi laittaa postia suoraankin sannaelahti(a)gmail.com. Toivottavasti löydät hyvät Gomera-matkan, infoilehan mille näyttää!
   Hyvää joulua sinne myös.

Vastaa