Portugalinsotalaivat saapuivat

Käsittämättömän kummallinen nimi tällä kummallisella eläimellä. Portugalinsotalaiva, Portuguese man o’ war, on meduusan tapainen eläin, jonka nimi tulee siitä että vesillä ollessaan sen ulkonäkö muistuttaa 1400- ja 1500-luvuilla maailman merillä seilanneiden portugalilaisten purjelaivojen purjeita. Eläin on minulle ihan uusi tuttavuus ja luulinkin aluksi että tämä nimi on vaan tosi huono google-käännös…

Portugalinsotalaiva on polttiaiseläin, ja se polttaa normaalia meduusaa äkäisemmin ja voi olla tosi kivulias ja jopa vaarallinen kohdattava. Sen ”vartalosta” lähtee pitkiä lonkeroita joilla se saalistaa, ja polttaa myös ihmistä niin uidessa kuin rannalle huuhtoutuneenakin. Näitä on Kanarian rannikolla kuulemma aina talvisin sillointällöin. Ihan silmät kiinni ei siis kannata mennä uimaan… Ne liikkuvat veden virtausten mukana joten riippunee myös tuulen suunnasta missä niitä tapaa, ainakin nyt niitä oli vain yhdellä monesta rannasta.

Näistä on täällä aiemmin ollut pari yksittäistä havaintoa, mutta tänään ensimmäisen kerran näin niitä minäkin. Tyyppejä oli rantaan huuhtoutuneena koko rannan mitalta. Rannalla nämä ovat jo kuolleita, mutta koskettaessa polttavat silti.

Pari rohkeaa uimaria oli vedessä, itse en välttämättä sinne menisi vaikkei näitä nyt enää vedessä näkynytkään…

Onneksi eivät kuulemma kauaa viihdy samoilla seuduilla -toivotaan näin!

Playa Del Ingles, Valle Gran Rey 19.2.23

Itse tapasin syksyllä uidessa meduusan, siitä tämän tekstin lopussa: Etelänlomalla: hiljaisia katuja ja meduusa. – Pieni Talo Gomeralla. Oletan sen kuitenkin olleen ihan tavallinen meduusa, sen verran harmiton tuo pisto oli. Näiden piston voin hyvin mielelläni jättää kokeilematta.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

One comment on “Portugalinsotalaivat saapuivat”

  1. Tiedän hyvin mikä Portugalinsotalaiva on, mutta enpä tiennyt mistä tuo nimi tulee. Nyt tiedän senkin. Kun ollaan snorklaamassa, niin pukeudutaan aina koko vartalon peittäviin uimapukuihin. Ne antavat hieman suojaa medusojen tms. ”pistoilta”.

Vastaa