Arkea; autojuttuja, mangoja ja palon seurantaakin

Pari viikkoa Gomeran lämmössä on kohta takana.

Arki alkaa taas asettua uomiinsa.

Tässä on menossa lähes jokailtainen vuohien bongaus vuoristosta 🙂

Ahkerasti on tullut seurattua naapurisaaren Teneriffan tilannetta: pari päivää sitten todettiin että metsäpalon tila on vakaa, eli se ei enää ole päässyt leviämään. Palo vei 15 000 hehtaaria metsää ja aiheutti saaren luonnolle ja eläimille isot vahingot, muttei onneksi päässyt leviämään ihmisasumuksiin. Metsäpalon sammuttamisessa on neljä vaihetta. En löydä näille hyviä käännössanoja, joten en edes yritä, eiköhän näistä ymmärrä: Activo, estabilizado, controlado, extinguido. Nyt ollaan siis estabilizado-tilanteessa torstaista alkaen. Ihmiset ovat päässeet palaamaan koteihinsa mutta sammuttajien työt jatkuvat edelleen. Myös ilmanlaatu on alkanut vähitellen parantua saarella.

Nyt mietitään miten näitä voisi jatkossa välttää paremmin jos mahdollista. Täällä puhutaan ilmaston lämpenemisen myötä ”kuudennen sukupolven paloista” jotka leviävät rajummin ja käyttäytyvät arvaamattomammin kuin aiemmin, johtuen lämpimämmistä ja kuivemmista säistä ja aiempaa kovemmista tuulista.

Gomerallakin on ollut nyt tosi lämmintä ja kuivaa, joskin perjantaina täällä satoi hiljalleen illan ja yön, mikä on aika harvinainen ilmiö tähän aikaan vuodesta. Hyvä niin, sillä sadetta saatiin edes hiukan myös Teneriffalle. Tosin rutikuivaan maahan ei tee ihmeitä milli tai pari vettä, mutta tyhjää parempi varmasti silti! Toissapäivänä käytiin Remun kanssa keskemmällä saarta metsässä lenkillä: kun päivisin on lähes koko ajan 30 astetta lämpöä, jää muuten koiran ulkoilut vain aamu- ja iltalenkkeihin. Metsässä oli vielä puoliltapäivinkin aika kiva lenkkikeli. Metsä oli kaunis niinkuin aina, mutta laurisilva-metsän ollessa ikivihreä ja aina muuta saarta kosteampi ilmastoltaan, hämmästytti suomalaista kulkijaa metsänpohja joka oli niin kuiva että pölysi kunnolla koiran tassujen alla. Lehtipuut olivat kyllä vihreitä, mutta lehdet roikkuivat kuivina. Väkisinkin tuli mieleen että ei tarvita ihmeitä että tulipalo syttyy tällaisessa ympäristössä.

Nyt on espanjalaisten lomakausi ja se näkyy täällä paljon: kaupunki on ihan täynnä ihmisiä. Tunnelma on ihan omanlaisensa kun turistit ovat lähes kaikki espanjalaisia, kaupungin hulinassa on ollut hauska kulkea. Pistää myös miettimään ovatko he vai me enemmän turisteja täällä 🙂

Espanjassa koulut alkavat syyskuun ekan viikon jälkeen, sen jälkeen matkailijamäärät täällä vähenevät kunnes talven tullen taas pohjoiseurooppalaiset saapuvat paikalle.

Eilen vietin virastopäivää. Vihdoin saatiin meidän auton rekisteröintiprosessi valmiiksi! Siihen paloi aikalailla aikaa ja rahaa, mutta nyt on vihdoin hanskalokerossa espanjalainen rekisteröintitodistus. Uudet kilvet on tilattu, saapunevat alkuviikosta lähikorjaamolle, ja espanjan autovakuutuksiin siirrytty. Vielä pitää saada Suomesta vakuutukset ja verot katkeamaan, mutta niistäkin jo lähettelin postia sinnepäin. Täällä on vakuutuksissa sama bonussysteemi kuin Suomessa, ikävä vaan että bonukset eivät siirry maiden välillä. Suomessa minulla oli täydet bonukset ja täällä tietenkin puhdas 0, mutta onneksi vakuutukset ovat vähän halvempia täällä.

Tässä on teksti jopa suomeksi!

Arjen luksusta ovat mangot, jotka ovat juuri kypsyneet. Tänään oli ekat maistiaiset, eikä kyllä mikään hedelmä vedä vertoja kypsälle, tuoreelle mangolle! Taas on ollut hauska havaita myös miten täällä eletään satokausien mukaan. Kaupasta ei tällä hetkellä löydy lainkaan avokadoja tai mandariineja, joita olen sieltä normaalisti ostanut, ja myös porkkanat ovat harvinaisen nahistuneita. Täällä on aivan varmasti hyvä asia jos ei hedelmiä tuoda muualta, se tuntuisi tosi älyttömälle kun omasta takaakin niitä on. Toivoisi (viitaten aiempiin rekkaralli-kauhisteluihini) että se olisi näin ainakin kaikkialla missä hedelmiä kasvaa ympäri vuoden. Eri asia toki esimerkiksi Pohjoismaat, ymmärrän että sinne on hedelmiä tuotava muualta kun omastatakaa valikoima olisi aika rajallinen, ainakin talvella.

Näihin tunnelmiin, nyt pitää siirtyä takaisin ulos kun tänään on superkiva keli: lämpöä vain juuri sopiva 28 astetta.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

One comment on “Arkea; autojuttuja, mangoja ja palon seurantaakin”

  1. Onneksi tuo palo on saatu hallintaan, vaikka vahingot tietysti ovatkin mittavat. Ja toivottavasti pysyvätkin hallinnassa – kuivuudesta huolimatta. Tuo olisikin kivaa, jos eri satokauden hedelmiä saisi täältäkin ympäri vuoden, milloin mitäkin.

    Onnittelut auton rekisteröintiprosessin saamisesta valmiiksi!

Vastaa