Voihan Calima.

Se on täällä taas.

Yhtään ei ehtinyt olla ikävä, vaikka viimeksi nähtiin elokuussa. Kyllä tääkin vaakarännän voittaa, mutta ei ihan suosikkikeli kuitenkaan. Eilen alkoi taas hiekkasumun rippeitä näkyä, ihan vaan niin että merestä alkoi horisontti kadota. Viime yönä sitten alkoi calima näkyä lämpötiloissa -auringon laskiessa ensin näytti hetken sille että päivällä ollut 30 astetta viilenee, mutta hetken mietittyään alkoikin lämpö nousta. Ärsyttävintä calimassa on se ettei sää yöksi viilene ollenkaan, vaan yöllä saattaa olla yli 30 astetta lämpöä. Täällä meillä, 2km rannasta ja ehkä 100m korkeudella merenpinnasta, on calima-ilma aina tosi kuiva -ilmankosteus voi olla 20% niinkuin kuvistakin näkyy. Ihan rannassa taas on nyt tämän caliman aikana ollut ilmakosteus 80% kieppeillä, taas aika iso ero parin kilsan matkalla.. Kuiva, kuuma ilma on aika ikävää hengiteltävää, mutta hiekkapölyä täällä ei onneksi ilmassa ole niin paljoa kuin itäisemmillä saarilla.

Viime yönä tässä kohtaa suljin ikkunat ja laitoin viilentimen pöhisemään
Tämän illan tilanne -kauniita unia? (ma niinkuin martes elikkä tiistai)

Suomesta ostettiin näitä kelejä silmälläpitäen mukaan muutaman kympin ilmanviilennin. Se on puhallin, johon saa laitettua alaosaan vettä ja kylmäkalleja, ja kylmä vesi kiertää puhaltimessa viilentäen ilmaa. Täällä on ongelmana se, että lämpö on niin iso että jääkallet sulavat heti ja vesi lämpiää nopeasti, minkä jälkeen laite puhaltaa vain kosteaa ilmaa. Jos sen jättää päälle yöksi, saa tehtyä aika trooppisen ilmaston ja herää tosi hikisenä. Hetken laite viilentää kuitenkin ihan hyvin vaikkei juuri lämpöasteita saakaan laskettua, ja kosteuskin on ihan tervetullutta tähän caliman kuivuuteen. Puhaltimena tuo toimii myös ihan hyvin, kun vesikierron saa onneksi myös pois päältä.

Ennen caliman saapumista olikin aikalailla täydellinen, päivisin alle 30 astetta ja öisin vähän yli 20. Aamupalalle on välillä tarvinnut pitkähihaisen kun meinaa 21 asteessa ihminen jo palella, mutta muuten päivät menee sortseissa ja topissa aamusta iltaan. Aurinkohan täällä paistaa aina tähän aikaan vuodesta, sitä ei siis erikseen kai tarvitse mainita.

Merivesi on edelleen ihanan lämmintä, uimassa on käyty jos ei joka päivä niin ainakin monta kertaa viikossa -toivoa sopii ettei tällä kertaa caliman tuoma helle toisi meille sinilevää. Calimapäivän pelastaa tosi hyvin mereen pääsy, aika huippua etenkin hikisen työpäivän päälle.

Ihan hetkeen ei ennusteiden mukaan sää normalisoidu, tuo saharan hiekkapilvi on ihan valtava, eikä kai tulevaisuudessa ole pienenemään päinkään. Täältä löytyy hyviä havainnekuvia hiekkapölyn liikkeistä: Modelos de calima en animación (apalmet.es)

Muuten elämä rullailee; töitä, koiran kanssa lenkkeilyä, uintia, kissoja. Tälle viikolle oli haaveena jokin pidempi vaellus, mutta jätetään se selkeästi vähän viileämmälle kelille.

Koristeltiin muuten autokin; nyt sen tunnistaa jo kaukaa muiden caddyjen seasta. Toisen reunan lippu on aika selkeä, ja toisessa kulmassa on Gomera-gekko, joita täällä on paljon sekä logoina kaikessa mahdollisessa, että seinillä yöllä. Varsin hauskoja, ujoja ja vikkeliä kavereita.

Gekkoja kodin ulkoseinässä

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Voihan Calima.”

    1. Juu, Saharan myrskyistä johtuu nämä Calimat, eli kuuma aavikkotuuli joka tuo muunmuassa hienoa hiekkapölyä tullessaan. Esiintymistiheyttä en oikeastaan tiedä -aiemmin calimaa on kaiketi ollut enimmäkseen kesällä, mutta on noita jaksoja nyt ollut myös joulu- ja maaliskuussa. Kestää jotakin päivästä viikkoon, toivottavasti ei enempää. Meillä nämä onneksi ovat aika lieviä kun ollaan kauempana Afrikasta kuin moni muu Kanariansaarista, isoin haitta on tämä hurja lämpö etenkin yöllä.

Vastaa