Heippa Calima, tervetuloa lenkkikelit

Sää täällä palautui vihdoin normaaliksi, toivottavasti menisi hetki ennen seuraavaa calimajaksoa. Tänään oli päivällä 25 astetta, ja viime yönä vain 20 astetta. Vaikka calima-aikaa ei varsinaisesti olekaan ikävä, on 10 asteen lämpötilan lasku kerralla iso ja illalla sai kaivaa jo vaatetta esiin kaapista. Nyt voi kuitenkin alkaa taas haaveilemaan kunnon yöunista. Sateen mahdollisuuttakin lupaillaan, luonto todella tarvitsisi sitä! Nyt saaren keskiosan päällä roikkuu jo kunnon pilvimassa niinkuin talvella useimmiten on, toivotaan että se jaksaisi sataa mahdollisimman pian. Ja toivotaan silti ihan vaan ”normaali”sateita, mantereen myrskyjä ja tulviakaan ei käy kateeksi. Normaaleja säitä välillä, pliis?

Allaolevat kuvat on otettu samasta paikasta suht samaan aikaan, ensimmäinen tänään, toinen pari viikkoa sitten.

Calimajakson lopulla kaikki polut yli 400m korkeudessa olivat suljettuna maastopaloriskin vuoksi, eli kaikki saaren keskiosan metsäisemmät alueet. Kun metsä on rutikuiva, ilmankosteus oli jatkuvasti alle 20% ja lämpöä yli 30 astetta, on maastopalon riski tosi iso. Naapurisaaret ovat onneksi taas saaneet palojaan hallintaan, ja me ollaan toistaiseksi selvitty ilman. Metsäänmenokielto poistui eilen caliman väistyessä ja ilmankosteuden normalisoiduttua.

Eilen käytiinkin heti Remun kanssa metsässä, tehtiin kevyt tunnin lenkki työpäivän päälle. Tekipä hyvää molemmille! Kun lämpötila eilen oli vielä n. 30, oli metsässä juuri sopivan viileää lenkkeilyyn, ja onnistuttiin valitsemaan reitti missä ei ollut ketään muita.

Tänään kävin Remun kanssa lenkillä saaren itäpuolella, pitkästä aikaa katsomassa vähän vuorimaisemia. Ai että!

En oikeastaan muistanutkaan sitä fiilistä kun maisema on ihan mieletön, ja ympärillä ihan hiljaista lukuunottamatta lintuja. Tämä oli yksi tärkeimpiä juttuja miksi tänne on tultu, ja siitä pitäisi muistaa nauttia paljon useammin, vaikka vaatiikin vähän autolla ajelua alle. Kummasti ihminen rauhoittuu ja huolet tuntuvat paljon pienemmille hiljaisessa vuoristossa, suosittelen ihan kaikille!

vuoristoa
koira vuoristossa

Kuvissa näkyvä töppäre on Roque de Agando, ”vulkaaninen tulppa” joita täällä on useampiakin. Tuollainen syntyy kun magma on kovettunut aktiivisen tulivuoren aukon sisällä, ja aikojen saatossa pehmeämpi aines on kulunut tuosta ympäriltä pois. Gomerahan on vulkaaninen saari kuten muutkin kanariansaaret, mutta täällä viimeisin tulivuorenpurkaus on ollut 2 miljoonaa vuotta sitten. Roquen taustalla näkyy komeasti Teneriffan Teide -sää oli tänään tosi kirkas ja näkyvyys superhyvä.

Nyt voi alkaa taas suunnitella pidempiäkin vaelluksia, tällä saarella on vielä hurjan monta käymätöntä paikkaa.

eukalyptus
Aivan valtava, yksinäinen eukalyptuspuu vuoristolenkin varrella
metsä

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

One comment on “Heippa Calima, tervetuloa lenkkikelit”

  1. Mukavaa, että calima on viimein ohi, ja sää siinä mielessä normalisoitunut. Äkkiä se siitä siten normalisoitui. On kyllä huima ero noissa kuvissa. Vaikuttaa tosiaan siltä, että nyt olisi aika ideaali sää patikointiin.

Vastaa