Maailma on kuralla

Aiemmin syksyllä kirjoitin Maailmantuskaa – Pieni Talo Gomeralla -postaukseen ajatuksia maailman uutisista. Vaikka olen koittanut pitää aiheen mahdollisuuksien mukaan oman pienen kuplani ulkopuolella, alkavat nyt jo lähisaartenkin uutiset olla tosi huolestuttavia. Edelleen olen sitä mieltä että uutisia lukiessa tuntuu kuin katselisi huonoa tieteiselokuvaa, ja ikäväkyllä ”Älä murehdi asioita joihin et voi vaikuttaa”-mentaliteettia on taas ajoittain vähän hankala noudattaa.

Meillä täällä Gomeralla, niinkuin muillakin Kanariansaarilla jatkuu ennätyslämmin ja ennätyspitkä calimajakso, joka päivä (ja yö) on yli 30 astetta lämmintä ja ilma on rutikuivaa. Sateista ei tietoakaan vielä tänä syksynä. Ensimmäistä kertaa koskaan koulut suljettiin loppuviikoksi helteen vuoksi. Eilen julistettiin vesihätätila meidän kuntaan, poikkeuksellisen sään vuoksi vesivarastot alkavat olla tyhjät, edes vuorilla ei enää riitä kosteutta. Vaelluspolkuja on suljettu ja varoituskylttejä lisätty maastopaloriskin vuoksi. Teneriffan maastopalo on taas aktivoitunut ja sammutustyöt jatkuvat. Toisella naapurisaarella La Palmalla palaa myös -ei vielä kovin pahasti, mutta sääolosuhteet ovat mahdollisimman suotuisat tulipaloille joten saa nähdä.

Eteläeuroopan mantereella äärilämpötilat ja äärimmäinen kuivuus ovat olleet arkipäivää jo jonkin aikaa, mutta täällä on tähän asti ollut paljon parempi tilanne. Nähtäväksi jää, onko tämä tilapäinen tilanne vai kenties uusi normaali.

Poikkeussäiden lisäksi uutisissa täällä on pakolaisasiat -Kanarialle tulee nyt joka päivä veneitä Afrikasta, nyt jo tänne Gomeralle ja El Hierrolle asti. Veneitä on toki tullut aiemminkin, mutta määrä kasvaa kovaa vauhtia ja suuntaa nyt jo tänne kauemmillekin saarille. Tulijoiden määrä on hurja, ja saa nähdä miten suureksi se vielä yltyy ja mihin kaikki nämä ihmiset sijoitetaan.

Muun maailman uutisia yritän parhaani mukaan olla lukematta, ihminen jaksaa aina vaan hämmästyttää julmuudellaan.

Koska aiheesta ei ole hyviä kuvia, laitan tähän kukkia, ne onneksi kukkivat täällä edelleen.

Vieläköhän maailma voi tästä parantua?

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Maailma on kuralla”

  1. Onhan tuo aikamoista, jos koulutkin ensimmäistä kertaa suljetaan. Suomessa näitä säiden ääri-ilmiöitä ei näy, mutta koko ajan tuntuu, että monissa paikoissa ne koko ajan lisääntyvät ja lisääntyvät. Mihin nuo tulijat yleensä sitten, luulisi ettei aiemminkaan ole jäänyt Kanarialle, vaan jatkosijoitettu jonnekin, vaikka määrä onkin ollut vähäisempi?

    1. Tuntui Suomessa ollessakin että äärisäät lisääntyivät, kesän kuiva kausi piteni ja kuivui koko ajan, lumimäärä oli hurja aina kerralla jos sitä tuli, ja säät ihan mitä sattuu vuodenajasta riippumatta. Mutta toki ovat ihan eri luokkaa etelämpänä.
      Pakolaisten sijoituksesta en tiedä, täältä pienemmiltä saarilta taitavat kulkeutua Teneriffalle, ja ainakin uutisissa on ollut joku joka aiemmilta vuosilta on jäänyt saarille.

Vastaa