Teneriffalla: Teiden kansallispuisto ja Santa Cruz

Sunnuntaina lähdettiin Teneriffalle heti aamun ensimmäisellä lautalla vaikka lasten lento saapuikin vasta illalla. Haaveena oli mennä Teiden kansallispuistoon vaeltamaan, mutta sää muutti hiukan suunnitelmia, ja päädyttiin ajelemaan kansallispuiston poikki ja tekemään muutama pienempi jaloittelu matkalla.

Edellisenä päivänä annettiin lauantai-sunnuntaiyölle myrskyvaroitus, ja allekirjoittanutta hirvitti aikalailla laivamatka myrskyn kourissa. Onneksi myrsky oli aamun tunteina suht maltillisissa lukemissa, ja onneksi laivamatka kestää vain 50 minuuttia. Matkasta selvittiin aika kunnialla, paitsi Remu -koiraparka oksensi petinsä uuteen uskoon.

Myrskyn lisäksi meidän vaellussuunnitelmat peruttiin sakean caliman vuoksi, mutta en siinä vaiheessa hoksannut että calimapöly ylettyy vain n. 1500 metrin korkeuteen, ja kansallispuiston korkeuksissa (reilu 2000m) oli ihan kirkasta. Tuuli teki kyllä kelistä rapean, pidemmälle kävelylle pipo ja toppatakki olisivat olleet ihan must jo tuolla korkeudella. Autolla ajo saaren ja kansallispuiston halki oli kuitenkin hieno elämys ihan sellaisenaankin. Hienoa vuoristomaisemaa, upea Teiden huippu lähietäisyydeltä ihailtuna, valtavat laavakentät ja paljon erilaisia tulivuoriperäisiä maisemia. Kuvia saattaa olla monta, mutta en osaa karsiakaan enää enempää.

Teide etelästä tullessa
..ja Santa Cruzin suunnasta
Tässä oikealla näkyy hyvin caliman yläraja (korkeutta tässä vajaa 2000m)
Tulivuorenpurkausten tekemiä kerrostumia

Teideltä pohjoiseen jatkaessa vastaan tuli vielä tuo syksyinen metsäpaloalue. Ihan valtavan laaja alue, ja suurelta osin palanut ihan kokonaan. Tuhon määrä oli ihan valtava, mutta toivoa toivat kuitenkin jo paikoitellen paikalle ehtineet saniaiset, vihreät ruohot sekä uudet, pienet vihreät oksat karrelle palaneiden mäntyjen rungoissa. Täkäläiset kanarianmännyt eivät kuole metsäpalossa vaan heräävät hyvinkin pian uudestaan henkiin, mutta paljon siinä toki paloi myös muuta luontoa ja eläimistöä.

Meillä oli varattuna pienenpieni asunto PohjoisTeneriffalta läheltä Santa Cruzia. Maanantai käytettiin tutustumalla Santa Cruziin -auto koirineen jätettiin parkkihalliin kaupungin laitamille ja jalkauduttiin kaupunkiin. Kaupungin suuruus meinasi hiukan yllättää taas maalaiset ja kävelyä tuli aika paljon, mutta tulipa siinä samalla nähtyä pikasilaus tuosta kaupungista. Käytiin jopa joulutorilla ja kauppahallissa. Kaupungin parasta antia tällä reissulla oli mielestäni Parque García Sanabria. Suuri puistoalue sisälsi ihan valtavan isoja puita, suihkulähteitä ja mikä parasta, aikanaan joltain karanneita, villiintyneitä papukaijoja.

Bongaa kuvasta 4 papukaijaa? Kiusallisen hankalia kuvattavia ollessaan melko korkealla sekä vihreitä.

Tiistaina päädyttiin ajamaan saaren halki taas keskeltä, halki saman Teiden puiston. Katseltavaa riitti kyllä vielä toisellekin ajelulle, ja maisemat olivat olevinaan ihan eri näköisiä eri suunnasta tullessa. Matkaa olisi rannan motaria pitkin ollut Santa Cruzista etelän Los Christianoksen satamaan 75km/50min, ja keskeltä ajettuna 110km/reilu kaksi tuntia. Ehdottomasti tuon pidennyksen väärti reitti, saattoi olla hienoin mitä olen autolla matkannut. Tien varresta olisi lähtenyt monia vaelluspolkuja ja pysähdellä olisi voinut enemmänkin kuin nyt tehtiin, mutta hyvä reissu näinkin. Matkan varrelta lähtisi myös kaapelihissi ylös Teidelle lähelle huippua, ja etukäteisvarauksella hissin päätepysäkiltä voisi kivuta ylös asti -varaukset tuonne pitää kuulemma tehdä kuukausi tai useampi etukäteen. Itse en ainakaan tällä erää jäänyt kaipaamaan ylemmäs pääsyä, Teide on upea vierestä ihailtuna, ja ihmeteltävää riitti sen tuotoksissakin. Teide on muuten purkautunut viimeksi vain sata vuotta sitten ja sitä pidetään edelleen toiminnassa olevana tulivuorena. Se on myös paitsi koko Espanjan korkein kohta, myös maailman kolmanneksi korkein tulivuori. Tähän(kin) luonnonpuistoon voisin mennä vielä uudestaankin.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

4 comments on “Teneriffalla: Teiden kansallispuisto ja Santa Cruz”

  1. Hyvää joulunaikaa ja lomailua teidän koko köörille sinne etelän lämpöön, täältä talven ihmemaan pääkallokeleistä☃️♥️!

    1. Kappas, tämä kommentti oli jäänyt jonnekin roskapostien sekaan… Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan, mutta en nyt enää mennyttä joulua silti sinne toivota 🙂

  2. Hyvä vain, että kuvia oli reilusti. Hienolta näyttää. Joskus olisi kiva päästä käymään Teidellä, paikka kiinnostaa minua paljon. En muuten tiennyt, että sitä pidetään edelleen toiminnassa olevana tulivuorena.

Vastaa