Äärisäitä

Nyt on taas kivasti aikaa kirjoitella, kun pihalla on sellainen hiekkasumu ettei viitsi ulkoilla enempää kuin tarvitsee.

Pitkästä aikaa saatiin Saharasta kunnon Calima kylään, edelliskerrasta taitaa olla jo melkein pari kk. Ei ollut vielä ikävä. Taas tekisi mieli väittää että pöly on sakeampi kuin ikinä. Sen verran sakeaa se on joka tapauksessa, että ilma on epäterveellistä hengittää eikä ulkoilua tai urheilua suositella. Hyvä asia on se, että tämä päivä on kaiketi pahin, ainakin tällä erää, ja huomisesta pitäisi ilmanlaadun taas alkaa himpun verran paranemaan. Tosin calimapilvi taitaa pysyä täällä taas jonkin aikaa, toivotaan kovasti että pysyisi hiukan kevyempänä.

Aurinko yrittää paistaa haamuvuorten takaa
Tuttu merimaisema omalta terassilta
Kyllä, ulkomittari on varjossa.

Seurailen calimapilven kulkua Modelo de calima en Canarias SKYRON (apalmet.es) sivustolta, siellä on useampikin kaavio tähän. Tuolta näkee myös mm. sääennusteet Kanarialle ja Mannerespanjaan, meren tilanteen, maanjäristykset ynnämuuta mielenkiintoista. Hyvä sivusto. Käsittämätöntä on se miten pystyvät ennustamaan caliman kulun niin äärettömän tarkasti etukäteen, viikoksi kerrallaan on ennuste ja se osuu kyllä poikkeuksetta oikeaan.

Ilmanlaatua taas voi vakoilla kaupungeittain ympäri maailmaa osoitteesta San Sebastián de La Gomera Air Quality Index (AQI) and Spain Air Pollution | IQAir, tällä saarella havainnot ovat vain pääkaupungista. Tuolla sääennusteet eivät ole realistisia paitsi kuluvan päivän osalta, mutta ilmanlaadun tarkkailussa lienee luotettava.

Tämän päivän havaintoja
Pääkaupunkimme tänään iltapäivällä -muutaman tunnin aiemmin tilanne oli pahempikin.

Kuivan ja tuulisen talven jäljiltä saatiin jo nauttia ihan normaaleistakin säistä hetken aikaa, jopa sateita saatiin jonkin verran. Tosin liian vähän, luonto on edelleen kuivaa ja varastoissa on vettä 20% vähemmän kuin viime vuonna, jolloin vesi loppui kesken. Kovia tuulia on ollut nyt paljon, jossain vaiheessa tuntui että koko ajan tuulee. Pari päivää sitten annettiin taas tuulivaroitukset, rannikkoilmiövaroitukset, tulvavaroitukset, hellevaroitukset ja olikohan vielä jotain muutakin? Tuuli ja isot aallot yhdessä maksiminousuveden kanssa saivat ihan tuhojakin aikaan muilla saarilla, täällä ei tietääkseni kaatuneita puita kummempaa.

Jokatapauksessa ollaan taas siinä tilanteessa, että paikalliset jännittävät kesää metsäpaloriskin vuoksi. Palontorjunta-lentokoneita on jo pyydetty saapumaan mantereelta tänne etuajassa, ne yleensä siirretään saarille kesäksi. Toivotaan että saavat huilata täällä rauhassa!

Meri elää ihan omaa elämäänsä, tosi usein on ollut isot aallot, ja silloinkin kun ei ole ollut isoja aaltoja, on ollut normaalia voimakkaampia pohjavirtauksia ja uimareita on pelastettu merestä aika tiuhaan tahtiin. Varsinaisia hengenpelastajiahan täällä ei edelleenkään ole, mutta surffareita ja muita hyviä uimareita onneksi on. Nyt meren kaiketi pitäisi alkaa rauhoittumaan, ja hyvä niin; meri on aika kiva paikka calimapäivänä. Rantahiekkaa ei vielä juuri näy paitsi laskuveden aikaan, mutta ehkä se pian taas jostakin mystisesti saapuu, kun meri rauhoittuu.

Aika monella matkailusivustolla edelleen lukee, että Kanarialla on maailman paras ilmasto; lämmin ja leuto ympäri vuoden. Todellisuus vain alkaa olla toinen. Ilma täällä (ainakin vielä Gomeralla) on kyllä puhdasta, paitsi kun tulee Calima. Silloin päästään samalle tasolle maailman saastuneimpien kaupunkien kanssa. Caliman myötä myös lämpötilat ovat muuttuneet: yli 30 asteen helteitä (ja myös 30 asteisia öitä) on enenevässä määrin, ja jo tänään rikkoutui 40 astetta Kanarialla tälle keväälle (Teneriffa Arona tänään 40,4 astetta). Monella saarella tehtiin tänään kaikkien aikojen lämpöennätys huhtikuulle.

Calimaa on nyt ollut jonkin lähteen mukaan n. 60 päivää vuodessa, mutta ilman sitä täällä kyllä on ihana ilmasto. Toivottavasti siitä saadaan taas pian nauttia täysillä!

Alla vähän positiivisempia keväthavaintoja.

Ruuhkaa päätiellä, Caddyn kanssa matkalla keväthuoltoon
Tyyppi näytti kuolleelle bussipysäkin penkillä,
mutta heräsi henkiin kun sai vettä.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Äärisäitä”

  1. Tuo ensimmäinen kuva muuten näyttää todella hienolta. Oikeasti Caliman kanssa tekemisissä olevan mielestä se varmasti näyttäytyy hieman eri tavalla. Itsekin olen kuitenkin siinä käsityksestä, että kyllä se ilmaso siellä on varsin ihanteellinen, jopa calimasta huolimatta.

  2. Kappas, minulle tuli jokin roskapostihyökkäys, ja sen sekaan hukkuivat hetkeksi oikeatkin kommentit!
    Nyt näkyvät onneksi taas. Calimasäässä ei kyllä ole kehumista, vaikka pahimpina päivinä kun koittaa verrata sitä vaakaräntäsateeseen, tuntuu sekin ihan mukavalle. Muuten sää täällä kyllä on huippu!

Vastaa