Kapina hallitsematonta turismia vastaan

Huomenna lauantaina kaikilla Kanariansaarilla on suuret mielenosoitukset tämän hetken turistipolitiikkaa vastaan. Meidän saarella mielenosoitus on San Sebastianissa, joten livenä ei sitä päästä töiden vuoksi näkemään. Turismi aiheuttaa tällä hetkellä saarilla paljon ongelmia, eikä mitään jarruja ole edes yritetty asettaa. Vaikka turismi onkin tärkein tulonlähde saarille, olisi sen määrää ja muotoa rajoitettava. Mottoina mielenosoituksissa on mm. ”Canarias tiene un limite” =Kanariansaarilla on rajansa, ”Canarias no está en venta” =Kanaria ei ole myynnissä, ”Ni una cama túristica más” =Ei yhtään turistivuodetta enempää.

”Canarias Se Agota”-aktivistiryhmän jäsenet ovat olleet Teneriffalla nälkälakossa jo yli viikon, tuolla nimellä löytyy ryhmän fb-sivut. Lakkoilijat vaativat keskusteluyhteyttä päättäjiin ja kahden hotellin rakennustöiden pysäyttämistä; uusia hotelleja rakennetaan lähemmäs rantoja kuin nykyinen laki sallii.

Turistimajoitusten määrä saarilla on jo nyt kohtuuttoman suuri verrattuna asukkaiden määrään, ja suuri osa tuloista menee Kanariansaarten ulkopuolelle, sekä vain pienelle ryhmälle paikallisia. Kun asukkaita saarilla on n. 2,2 miljoonaa, käy vuodessa täällä 14 miljoonaa turistia, ja määrä sekä oleskeluaika kasvaa koko ajan. Monella saarella on jo paikalliset ”ajettu” asumaan vuoristoon, kun rannat on varattu turisteille.

Vaikka seinillä on jo ollut tekstejä ”Turist go home”-tyyliin, on mielenosoitus silti suunnattu enemmän päättäjille kuin itse turisteille. Turismia tarvitaan täällä, mutta sen määrässä ja toteutuksessa on ihan varmasti parantamisen varaa.

Nykyinen matkailumalli jossa mainontaa vain jatketaan isolla kauhalla saarten jo hukkuessa turisteihin, tuomitsee paikalliset asukkaat asumaan syrjässä halvemmilla alueilla, pahentaa jo olemassaolevaa asuntokriisiä ja tuhoaa ekosysteemejä ja niiden biologista monimuotoisuutta. Lisäksi paitsi asuntojen, myös ruuan ja muiden välttämättömyystarvikkeiden hinnat karkaavat käsistä, eivätkä paikallisten palkat nouse ollenkaan samaan tahtiin. Myös jätehuolto (etenkin jätevesiongelmat) laahaa perässä, ja vesipulaa pahentaa paitsi suuri ihmismäärä (joista suurin osa ei edes tiedä vesipulasta), myös uima-altaat ja golfkentät.

Mielenosoitusten tavoitteena on käsittääkseni lopettaa turistimäärien loputon kasvu sekä uusien turistiasumusten rakentaminen, säädellä asuntojen käyttöä niin että myös paikallisille riittäisi asuntoja, estää muualla asuvia ostamasta asuntoja saarilta, sekä asettaa matkailijoille ympäristövero jolla ylläpidettäisiin saarten luontokohteita.

Päättäjät sen sijaan iloitsevat turistimäärien jatkuvasta kasvusta, ja saarten mainonta senkun kasvaa.

Toivotaan että tähän löytyisi jokin hyvä kultainen keskitie; sen verran hienot ovat saaret ja ihania nämä kanariot, että sääli olisi näitä enää enempää tärvellä. Meidän saarella ollaan onneksi vielä alkutekijöissä tämän massaturismin kanssa toisinkuin isommilla saarilla, täällä ainakin on vielä paljon pelastettavissa. Tilanne ei myöskään näy täällä muuten kuin lehtien (ja netin) palstoilla, jos ei lasketa talven yllättävän isoa ihmismäärää -ihmiset ovat edelleen iloisia ja ystävällisiä, ja aurinko paistaa.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

One comment on “Kapina hallitsematonta turismia vastaan”

  1. Kultainen keskitie olisi tosiaan varmaan paras, kyllähän saaret turismia tarvitsevat. Toisaalta on selvää, että liika on liikaa, ja nyt ollaan varmasti ylitetty järkevyyden rajat. Tuosta kapinasta ollaan uutisoitu jo myös Suomessa, mm. siitä, miten kallista asuminen turismin vuoksi paikallisille nykyään on.

Vastaa