Vappu

Vappu oli ja meni, ja sen näkymättömyys on kyllä hassua täällä.

Vappupäivä (El Día Internacional de los Trabajadores) on arkipyhä ja yleinen vapaapäivä, niinkuin on useimmissa maissa. Vapun tarkoituksena täällä taitaa olla lepo; vappuaattona kylällä oli tänäkin vuonna harvinaisen hiljaista, eikä vappupäivänäkään ole minkäänlaisia juhlallisuuksia. Hassua sinänsä, kun tuntuu että lähes aina on jossain joku fiesta menossa.

Tästä intoutuneena aloin selvittää vapun merkitystä Espanjassa, ja havaitsin etten ole tiennyt paljoakaan vapun taustoista. ”Maailmanlaajuisen työväenliikkeen muistopäivä. Se on päivä, jota on käytetty erilaisten sosiaalisten ja työhön liittyvien vaatimusten toteuttamiseen työväenluokan hyväksi.” ”Chicagon marttyyrien puolustamisen ja kunnioittamisen päivä. Nämä anarkistisyndikalistit teloitettiin Yhdysvalloissa osallistumisesta mielenosoituksiin, jotka taistelivat kahdeksan tunnin työpäivän saavuttamiseksi, joka sai alkunsa lakosta, joka alkoi 1. toukokuuta 1886 ja saavutti huippunsa kolme päivää myöhemmin, 4. toukokuuta Haymarketin mellakassa. Siitä lähtien siitä tuli työntekijöiden oikeuksien puolustamisen päivä yleisesti, jota muistetaan enemmän tai vähemmän kaikkialla planeetalla.” -tämän ja paljon muuta aiheesta kertoo wikipedia: Kansainvälinen työläisten päivä – Wikipedia.

Edelleen ensimmäinen toukokuuta ympäri maailmaa on paljon mielenosoituksia työläisten oikeuksien puolesta. Aika erilainen mielikuva vapusta, kuin mihin meillä kotisuomessa on totuttu? Jokatapauksessa ostin vapun kunniaksi aattona meille kaupasta munkit, ja join yhden siiderin rannalla. Muuten tuo ei juuri muista päivistä poikennutkaan, Jarmo kun oli koko vapun töissä.

Täällä meilläkin on ollut jonkinsortin takatalvi, vaikkei se ihan vedä vertoja Suomen vastaaville. Useampana päivänä on ollut pilvistä, ja muutamana saatiin hiukan sadettakin -edelleen tosin sen verran varovasti ettei siitä kovin suurta apua ollut kuivuuteen. Yöt ja aamut on taas lämpötilat olleet selvästi alle kahdenkympin, ja välillä tulee mieleen miten osaakaan nauttia Suomen kesäkeleistä kun istuu aamupalalla toppatakki päällä 🙂 Kevään eteneminen näkyy ainakin siinä että linnuilla on poikaset -havaittu kanan tipuja siellä sun täällä, ja mustarastaalla on poikaset Jarmon työpaikalla. Pääskyjä on nyt ihan valtavasti.

Kuvassa on ainakin 7 pikkutipua -hyvä maastoväritys?
Mangonraakileet on paikoin jo näin isoja!

Nyt vietetään taas kevään viimeisiä viikkoja täällä: Reilun parin viikon päästä lähdetään kesäksi kohti Suomea. Vaikka siellä olevia ihmisiä onkin kiva nähdä, on mielessä pieni haikeus ja koko kesä tuntuu pitkälle ajalle olla pois täältä.

Nyt minulla ei ole niin paljoa töitä kun turistikausi hiljeni mutta Jarmolla sen sijaan niitä riittää nyt kuudeksi päiväksi viikosta. On siis pyöritty pääosin omalla kylällä. Töiden vähennyttyä osallistun taas loppukevään kissojen pyydystämiseen kastroitaviksi, ja myös perjantaiset kissanruokintakierrokset kylällä jatkuvat edelleen. Muuten olen lenkkeillyt Remun kanssa, opetellut tekemään intialaista ruokaa, ja koittanut pähkäillä kesän tuomia paperi- ym. hommia. Pari kertaa on vietetty jonkinlaista sosiaalista elämääkin.

Kissoja ruokintakierroksella, sekä komea maissipelto

Viime sunnuntaina ehdittiin pidemmälle lenkillekin. Jerduñe on pieni kylä Saaren keskiosassa kaakkoispuolella. Kylä sisältää useampia hylättyjä taloja, mukaanlukien vanha koulu, ja noissa rakennuksissa on vielä huonekalutkin sisällä. Joihinkin näki hyvin sisään ovien ollessa auki tai puuttuessa, mutta koulun ovet olivat suunnilleen kiinni. Sieltä on tullut vastaan hienoja kuvia joissa ovat pulpetit ja liitutaulut vielä paikoillaan ja niiden pohjalta tälle reitille alunperin lähdettiin, mutta minulla on päässä sellainen ajatus että jos ovi on kiinni eikä meillä ole asiaa sisälle, ei sinne silloin kuulu mennä. Sisätilat jäivät siis tutkimatta. Nähtävää silti riitti; koko muutaman tunnin lenkki oli hienoissa maisemissa, ja saatiin taas liikkua ihan omassa rauhassamme luonnon keskellä. Täällä saarella on paljon hylättyjä vanhoja taloja ja jopa kyliä, mutta Jerduñen kylä on paitsi tosi hienolla paikalla, myös ihan asfalttitien vieressä, en todellakaan tiedä miksi niin monta rakennusta sieltä on hylätty. Vain ihan muutamassa talossa näkyi elämän merkkejä.

Tämäkään polku ei ollut kovin ahkerasti käytetty
Meidän takaa pilkistää Jerduñen kylä
Koulurakennusta

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

3 comments on “Vappu”

  1. Juu, kaikkein perinteisimmillään vappu on tosiaa työväen juhla. Pitkäaikaiset perinteet, ainakin Suomessa ja Ruotsissa on myös ylioppilaiden juhlana. Viime vuosina ei vappuna olekaan tullut tehtyä mitään erityistä, mutta kiva ylimääräinen vapaapäivä se taas tänä vuonna oli.

Vastaa