Sinilevä saapui jo.

Sinilevä saapuu tänne rannikoille yleensä vasta myöhemmin kesällä kun vedet ovat lämmenneet. Nyt toukokuulle harvinaisen lämmin uimavesi oli lyhyt ilo -muutaman kerran siitä onneksi ehdittiin nauttia ennenkuin tänä maanantaina rantaan ajautui ihan kunnon levälautat. Lauantaina ja sunnuntaina käytiin uimassa, ja jo silloin veden pinnassa näkyi hiukkasia joita epäilin leväksi, mutta lauttoja ei silloin vielä näkynyt ja hituset huomasi vasta ollessaan jo uimassa, joten se ei vaikuttanut suunnitelmiin. Sunnuntaina vettä roiskui aalloista muutama pisara myös suuhun puhuessani, vaikka sitä koitinkin välttää.

Oli miten oli, ensimmäisen kerran ikinä sain luultavasti ihan oireitakin sinilevästä. Sunnuntai-iltana tuli sellainen olo kuin olisin tulossa kipeäksi: päätä särki, samoin jokaista niveltä kropassa ja kurkku tuntui kummalliselle. Sama olo jatkui koko maanantain, muttei kuitenkaan edennyt varsinaiseksi flunssaksi. Onneksi. Tiistaina olo oli jo aikalailla normaali. Vasta nähdessäni tuon päivityksen netissä sinilevistä ynnäsin näiden mahdollisesti liittyvän toisiinsa. Kiva etten saanut flunssaa kun sunnuntaina pitäisi lähteä reissuun, mutta vastedes pitää olla kyllä tarkempi myös noiden levien kanssa: Suu kiinni jos niiden sekaan vahingossa joutuu, ja kunnon saippuapesu heti kun mahdollista. Ja kyllä, sinilevää on myös täällä Kanarialla, kun sitä joku joskus aiemmin epäili. Yhtälailla täällä sitä ilmenee uimavesien lämmettyä, joskin meren aaltoilu saattaa myös viedä levät rannasta yhtä pian kuin se ne toikin. Näiden takia on välillä rantoja suljettukin Kanarialla, mutta näillä valvomattomilla rannoilla jää toki tämäkin oman havainnoinnin varaan. Suuri osa ihmisistä ei kiinnitä leviin mitään huomiota vaan polskii onnellisesti seassa. Tuo levähän on siitä hassu tuote ettei siitä päälle päin näe onko se myrkyllistä vai ei -kaikki sinileväthän eivät ole. Eikä niistä välttämättä tule aina eikä kaikille mitään oireita vaikka olisivatkin myrkyllisiä, mutta saattavat aiheuttaa ongelmia myöhemmin silti.

sinilevä

Täällä suunnitellaan Suomeen lähtöä taas kesäksi, teen reissusuunnitelmista oman päivityksensä lähipäivinä. Niihin on jo tähän mennessä mahtunut säätöä (ts. mokailua 🙂 ) ihan perinteisesti. Muuten on vielä jatkunut normaali arki; hiukan töitä, kissanmetsästystäkin taas parin villikissan verran kastroitaviksi, lenkkeilyä kotikylällä samalla kun on alettu pakkailla ja siivoilla kämppää kesäkuntoon. Muutama päivä lähtöön, ja ennen tämän kuun loppua pitäisi taas olla Suomen maaperällä.

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

2 comments on “Sinilevä saapui jo.”

  1. Sinilevä on kyllä inhottavaa. En tiennytkään tuota, että vain osa niistä on myrkyllistä. En tiennyt sitäkään, että oireita voisi välttää myös sillä, että välttää vain levän joutumista suuhun ja toisaalta, pesee iholta pois mahdollisimman nopeasti.

    1. Yli puolet on myrkyllisiä, sanoo wikipedia. Uimistahan niiden seassa ei suositella mutta juu, jos sekaan joutuu niin nuo toimenpiteet vähentävät altistuksen määrää.

Vastaa