Miten meni ensimmäinen talvi La Gomeralla

Miten meni ensimmäinen talvi La Gomeralla?

Ensimmäinen talvi Gomeralla on takana, muutettiin sinne lokakuun alussa ja nyt on palattu kesäksi Suomeen. Paljon on nähty ja opittu, ja paljon on vielä opittavaa. Listaan tähän hiukan yhteenvetoa maanvaihdoksesta.

Oliko idea hyvä?

-Kyllä, vaikkei kaikki (tai mikään?) mennyt niinkuin suunniteltiin, elämänmuutos oli silti kokonaisuutena onnistunut, enkä ole sitä katunut päivääkään.

Saatiinko suunnitelmia toteutettua?

-Ei ollenkaan. Suunnitelmana oli myydä Suomen tila, ja ostaa Gomeralta pari mielellään remonttikuntoista tönöä, joista toinen kodiksi ja toinen vuokrattavaksi jotta saataisiin siitä osa elantoa. Tilanne Suomessa on elänyt meidän tilan myyntiinlaitosta tähän päivään asti niin, ettei tila ole mennyt kaupaksi vaikka hintaakin on jo laskettu reilusti. Suomessa tällaisten tilojen myynti on edelleen hankalaa ja hinnat tulleet hirvittävän paljon alas, samalla kun Gomeralla talojen kysyntä on ollut kasvussa ja hinnat nousussa. Täydellinen ajoitus siis?

Hartaasti toivotaan että saataisiin tila kaupaksi nyt kesän aikana, hinta on jo laskettu sen mukaiseksi. Haastavaa silti on näillä asetelmilla enää toteuttaa meidän suunnitelmia, mutta toivo elää.

Miten pärjättiin?

-Ihan hyvin.

Rahat oli tiukilla etenkin lopussa kun tuli isoja yllättäviä menoeriä ja samalla meidän suunniteltu ”perustulo” takkuili, mutta selvittiin. Minä löysin ihan kivasti töitä siivoamalla airbnb-asuntoja turistien jäljiltä, ja Jarmo sai pikkuhiljaa jalansijaa remonttitöihin. Molemmilla on oma toiminimeä vastaava yritys jonka kautta töitä tehdään. Peruselämiseen tulot riittivät hyvin, paljoa ei ihminen kuitenkaan kuluta.

Ihmisiin tuli tutustuttua, jonkinlainen verkosto on jo olemassa Valle Gran Reyssä, vaikka lähemmät ystävyyssuhteet jäivät vielä odottamaan (onneksi Suomen ystävät ovat vielä olemassa ja osa kävi meillä kylässäkin!)

Kielenopiskelu itsenäisesti sujui yllättävän laiskasti, mutta eteni pikkuhiljaa kuitenkin. Ns helpoista tilanteista selviää kyllä jo espanjalla, mutta tässä on vielä paljon petrattavaa!

Vastasiko uusi kotipaikka odotuksia:

-Säiden, maisemien, luonnon ja ihmisten osalta kyllä. Samoin ns perusarki muodostui ihan sopivaksi, vaikkei alkuperäisiä suunnitelmia vastannutkaan.

Pettymyksenä tuli se, että juuri nyt Gomeraa alettiin mainostaa turisteille hyvinkin agressiivisesti, joten väkimäärä saarella ja etenkin VGR:ssä oli talvella aika paljon odotettua suurempi.

Byrokratia

-Alussa haettiin NIEt onnistuneesti ja saatiin pysyvämpi vuokra-asunto, sekä rekisteröidyttiin Valle Gran Reyn asukkaiksi

-Paikallisen pankkitilin avaus sujui näiden jälkeen ongelmitta

-Yritykset saatiin lopulta perustettua molemmille, tosi monen mutkan kautta. Tämän kautta saatiin paikallinen sosiaaliturva.

-Onnistuneesti haettiin paikalliset terveyskortit joilla päästään kunnallisen terveydenhoidon piiriin ja ehdittiin saada myös espanjalaiset eurooppalaiset kelakortit, jotta saadaan hoitoa tarvittaessa myös Suomessa.

-Auton rekisteröinti espanjaan aloitettiin viime vuoden puolella. Siinä oli aika paljon mutkia, aiheesta oma postaus täällä:

Näin rekisteröit auton Kanarialle (-tai kai sen vois muullakin tapaa tehdä?) – Pieni Talo Gomeralla

Lopulta saatiin homma pakettiin ja maksettiin itsemme kipeäksi, jäljelle jäi papereiden lähetys Teneriffalle ja parin viikon päästä auto olisi rekiströity. Tässä vaiheessa tosin oli Suomeen lähtö 1,5 viikon päästä. Eikun ”homma keskeytetty”-leima paperipinoon, ja palataan asiaan kun tullaan syksyllä takaisin… Meinasi vähän harmittaa.

(Tästä hyvästä saatiin vielä katsastaa auto Suomessa uudestaan, espanjan katsastus kun ei käy jos auto on Suomen kilvissä.)

-Residencioiden haku oli tavoitteena syksystä asti. Siihen vaadittiin NIE, kunnan asukkaaksi rekisteröinti ja mahdollisuus elättää itsensä sekä sosiaaliturva. Hakemukset lähetettiin samana päivänä kun saatiin yritykset perustettua. Aika-arvio residencioille oli 1-3kk. Kolme kuukautta ja yksi viikko hakemusten jättämisestä oli aika lähteä Suomeen, eikä papereita siis ehditty saada. Taas meinasi vähän harmittaa, etenkin kun se vaikuttaa ihan hurjasti meidän matkakuluihin.

Lopulta nämä paperit saatiin matkan aikana, ja saatiin ne jopa järjestettyä itsellemme joten paluumatkan hintaa tämä onneksi helpottaa paljon.

Parasta muutossa:

-Lämpö

-Meri

-Vuoret ja upeat vaellusmaisemat

-Ympäripyöreistä työpäivistä poispääsy ja vapaa-aika

Eniten pieleen meni:

-Suomen tilan myynnin epäonnistuminen, joka vaikutti kaikkeen, koko ajan ja paljon.

-Ajoittainen byrokratian hankaluus, osin omasta huonosta kielitaidosta johtuen

Kokonaisuus oli kuitenkin kaikkine hankaluuksineen hyvä, ja toivotaan taas että ensi talvena pääsisi jo vähän enemmän toteuttamaan haaveita, ja saisi turhaa stressiä kaikesta säädöstä vähenemään.

Nyt tehdään kesä Suomessa töitä ja toivotaan että joku muukin rohkea uskaltaisi toteuttaa unelmansa ja ostaisi tuon meidän ”Suomen unelman”. Helppoa se ei taida olla nyt pankkien kanssa, mutta kuka nyt helpoimman kautta meniskään? Vinkkejä jaetaan ja mielelläni esittelen paikkaa, jos tiedät jonkun kiinnostuneen.

https://www.etuovi.com/kohde/t29337

Published by Sanna

Syksyllä -22 jätin unelmieni hevostallin ja kodin Pirkkalaan, ja lähdin mieheni ja koirani kanssa kohti La Gomeran saarta. Tänne koitamme nyt rakentaa kokonaan uutta elämää.

One comment on “Miten meni ensimmäinen talvi La Gomeralla”

  1. On kyllä ollut hurja muutos, mukava kuulla, että lopputulema on positiivinen, vaikka kaikki ei (tietenkään) ole mennyt aivan suunnitellusti. Ja toden totta, kun tuon lopun kiteytyksen lukee, niin on helppo todeta kaiken menneen kuitenkin suhteellisen mukavasti!

Vastaa